Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Inovare īn fabricaţia celulelor solare

25 Octombrie 2008



În perioada 16-21 septembrie 2008 a avut loc, sub patronajul Ministerului Economiei, Ministerului Muncii şi Antreprenoriatului, Ministerului Ştiinţei, Educaţiei şi Sportului şi al Uniunii Inventatorilor din Croaţia, la Zagreb, “al 6-lea Târg Internaţional de inovaţii, noi idei, produse şi tehnologii– ARCA 2008”. La această manifestare, INCD-Microtehnologie (IMT – Bucureşti) a prezentat invenţia cu titlul “Procedeu de fabricaţie a celulelor solare de înaltă eficienţă, pe siliciu monocristalin”, autori: Manea Elena, Podaru Cecilia, Budianu Elena, Purica Munizer, Coraci Antonie şi Popescu Alina-Mihaela. Lucrarea a primit medalia de aur.

IMT – Bucureşti desfăşoară activităţi de CD şi transfer tehnologic în domeniul micro- şi nanotehnologiilor, dispunând de o infrastructură experimentală adecvată, completată recent cu dotări de nivel mondial.

Aceste capacităţi de cercetare şi experimentare tehnologică au permis implementarea unui produs de la faza de cercetare precompetitivă până la realizarea de prototip şi serie zero. Este vorba de “celulele solare de înaltă eficienţă” menţionate mai sus. Prin transferul modelului demonstrator către un IMM (SITEX 45 S.A.) se va asigura introducerea în fabricaţie a produsului.

Invenţia se referă la un procedeu de fabricaţie a celulelor solare de înaltă eficienţă pe substrat de siliciu monocristalin. Fabricaţia se bazează pe texturizarea suprafeţei siliciului.



Structura de 4 celule solare cu suprafata texturata. Tipuri de suprafete texturate: fagure(sus) si piramida(jos).


Celulele fotovoltaice au marele avantaj de a asigura surse de energie alternativă ieftină pentru o arie largă de utilizatori. Montarea acestor dispozitive în panouri solare asigură obţinerea unor puteri relativ mari de energie solară pe metru pătrat (60 – 110 W/m2). Este evidentă importanţa dezvoltării unor tehnologii de realizare a celulelor fotovoltaice cu eficienţă de conversie ridicată şi costuri de fabricaţie mici.

Tehnologia propusă în invenţia de mai sus dezvoltă inovativ procese din cadrul tehnologiilor MOS (Metal-Oxide-Semiconductor) şi MEMS (Micro-Electro-Mechanical Systems). Astfel, tehnologia nouă de realizare a celulelor solare realizată în IMT determină creşterea eficienţei celulei solare prin microprelucrarea suprafeţei de incidenţă a luminii şi conduce la creşterea performanţelor acestor dispozitive. Prin această prelucrare a suprafeţei de incidenţă se elimină practic pierderile prin reflexie şi se asigură o eficienţă mai mare în colectarea purtătorilor generaţi la diverse adâncimi în siliciu. O etapă importantă este texturizarea suprafeţei frontale a celulei, operaţie care implică formarea prin corodare anizotropică/izotropică pe suprafaţa plachetei de siliciu a unor semisfere sau piramide inversate care să permită o mai eficientă captare a luminii în interiorul celulei, în vederea reducerii pierderilor de putere optică prin eliminarea reflexiilor la suprafaţă.

Prin această metodă s-a obţinut o creştere a sensibilităţii spectrale cu 65% şi, implicit, o creştere a puterii de ieşire a celulei cu 35%.

Procedeul de realizare a acestor dispozitive fotovoltaice performante permite, conform invenţiei, obţinerea de celule solare cu suprafaţa texturizată şi ciclu scurt de fabricaţie. Proiectarea proceselor tehnologice şi asocierea lor optimă într-un flux tehnologic, conduce în final, pe lângă creşterea eficienţei celulelor solare şi la o reducere semnificativă a costului de fabricaţie, cu 30%, a acestora. Randamentul de funcţionare al celulei solare creşte cu 35%, prin aplicarea acestui flux de fabricaţie optimizat, comparativ cu fluxurile clasice.

Prototipul realizat în IMT reprezintă o propunere atractivă pentru producătorii de celule solare. Domeniile de aplicabilitate ale acestora sunt telecomunicaţii, energie, mediu, agricultură, medicină.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite