Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum au răpus şahiştii “dihania preistorică” numită Felix C256?

26 Octombrie 2008




Ideea unui program de şah care joacă cu publicul a stârnit interesul şi în America. O populară publicaţie a lansat un concurs similar de şah între cititorii americani şi calculator. Cu diferenţa că, fiind cotidian, la ei jocul s-a desfăşurat într-un ritm mai alert. Referitor la partida din România, publicaţia americană comenta faptul că cititorii români iubitori de şah au răpus “dihania preistorică” numită Felix C256 care valora două milioane de USD !!!!!!. Acolo deja se trecuse la generaţia de minicalculatoare, cu un preţ de 100 de ori mai mic decât Felix şi cu performanţe mai bune.


Treptat, am trecut şi noi la rularea programului de şah pe microcalculatoare, mai ales pentru participarea la târguri şi expoziţii. Acestea erau aproape ca un PC: aveau dischete de 8 inch şi un monitor cu tastatură.
Următoarea versiune a programului de şah a fost pentru calculatorul M18.


Mai târziu, în laboratorul lui Traian Ciobanu din ITC s-a creat un automat de jucat şah, numit Labirint 64, un roboţel foarte miniaturizat, de format A4, cu taste, afişaj pentru mutări şi o tablă de şah. Mai târziu acesta a fost dotat şi cu un difuzor pentru semnalele acustice ale robotului. Cu acest roboţel am avut mari succese la competiţii, turnee la care se participa şi cu roboţi din Vest sau chiar cu PC-uri. Erau apărute deja calculatoatele Sinclair sau calculatoarele Prae de la Cluj, în care programele de şah se încărcau de pe casete audio, cu ajutorul casetofonului, pentru că suntem prin anii ’83-’85.


Turneele erau organizate de diverse cluburi de şah. Din partea ITC am fost cu robotul nostru Labirint 64 şi încă vreo 10 microcalculatoare, la un turneu de programe de şah la Băile Herculane, la care a participat şi Werner Shatz, care era creatorul primului program de calculat matul în două mutări.


Am mai fost în perioada aceea şi la Budapesta la un concurs de microcalculatoare care joacă şah, cu participare din Vest: americani, englezi, germani, tot ce era mai bun în materie de programe de şah pentru microprocesoare la vremea aceea: Prestige, Sargon, Mephisto – ce nume! Programele erau fie pe PC-uri, fie sub forma de table electronice pentru jucat şah.


Ideea comercializării robotului de şah a stârnit mult entuziasm la noi, dar, din diverse motive, nu ştiu dacă economice sau de altă natură, nu s-a materializat şi în România. După anii ’90 eu personal am considerat ca nu am mai făcut progrese semnificative în această direcţie şi am abandonat -sper nu pentru totdeauna - dezvoltarea acestui gen de aplicaţii software, orientându-mă către alte activităţi.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite