Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

EuRoLiteraTur proiecteaza holograma literaturii europene

26 Octombrie 2004



Cu siguranta ati intrat macar o data in viata intr-o expozitie literara. Probabil aveti in minte si reprezentarea sa clasica: o asezare bine structurata de vitrine, carti, obiecte, manuscrise si documente printre care te plimbi pana intervine oboseala sau plictisul. La nivel european si international muzeologia tinde sa devina insa o arta a spectacolului expunerii de obiecte prin dinamizarea staticului. Tehnologiile de ultima ora sunt cele care au generat aceasta revolutie in discursul si designul expozitional, reusind sa dinamizeze muzeele si sa atraga in permanenta publicul. In armonie cu noile tendinte, Muzeul Literaturii Romane (MLR) a reusit sa castige un proiect de anvergura europeana, finantat de CE.


Denumit EuRoLiteraTur, proiectul urmareste organizarea unei expozitii interactive care sa ilustreze intr-o maniera atractiva o sinteza a literaturii europene in contextul istoric si artistic specific, prin folosirea unui sistem digital multimedia si a video-proiectoarelor care vor ambienta informatia prin adaos de imagine si sunet.


Din aceasta luna, expozitia va fi itinerata in mai multe orase europene: Atena, Roma, Praga, Lodz, Zaragosa si Bucuresti, in decembrie, urmand sa faca parte din expunerea permanenta a MLR. EuRoLiteraTur va prezenta pagini web ce vor cuprinde copii dupa manuscrise literare, carte veche si rara, periodice, fotografii, documente, lucrari de arta plastica (grafica, pictura, sculptura), obiecte si mobilier memorial; date istorico-literare; fragmente audio-video (filme de scurtmetraj, filme artistice, ecranizari si adaptari dupa opere literare, interviuri, recitaluri de muzica si poezie, spectacole de teatru etc.) Proiectul stiintific (tematica expozitiei) vizeaza o abordare sintetica si monografica a literaturii europene, organizata cronologic, cuprinzand principalele etape si curente de evolutie, cei mai reprezentativi autori si operele fundamentale ale literaturii europene, structurata pe urmatoarele segmente: antichitate, ev mediu, renastere, clasicism, iluminism, romantism, realism, naturalism, parnasianism, simbolism, prerafaelism, literatura contemporana.


„EuRoLiteraTur va fi prima expozitie permanenta din Romania in sistem multimedia si totodata singura expozitie nationala in intregime tehnologizata. Speram sa fie un atractiv spectacol al exponatelor, un bun prilej de calatorie in lumea virtuala a literaturii, mediata de vehiculul abstract numit imaginatie, cat si de cel concret numit computer, multimedia“, ne-a declarat Sande Varjoghe, managerul acestui proiect.


Proiectul tehnic este asistat de firma Magister Software si are doua componente principale: Interfata grafica pentru sistemele info touch si Web Site Internet. Acestea vor include 3000 pagini web, cuprinzand copii dupa manuscrise, fotografii, date istorico-literare, carti electronice, fragmente audio-video. Atat expozitia (interfata grafica), cat si expunerea propriu-zisa (suportul de expunere) sunt realizate exclusiv electronic, in sistem digital multimedia. Fiecare segment literar prezentat este prevazut cu computere si monitoare pe sistem touchscreen, conectate la videoproiectoare, care vor proiecta simultan si permanent imagini din expozitie pe ecrane panoramice.


„Dincolo de informatiile furnizate, ideea subliminala a acestui proiect este de a atrage publicul catre lectura. Traditia lecturii s-a rupt in sistemul de valori al tinerilor. Criza lecturii ne-a determinat sa oferim cartea intr-o forma tehnologica, intr-un format electronic familiar, usor de parcurs, pentru a deschide tinerilor apetitul pentru modalitatile contemporane de lecturare. Noile tehnologii reprezinta un element ajutator esential, conductorul prin care ajungem la tineri pentru a-i atrage acolo unde dorim. Tehnologia este asadar o capcana, un pretext”, afirma Dragos Neamu, coordonatorul proiectului.


In mod cert marketingul cultural a inceput sa se foloseasca de tehnologie si modalitati inedite de expunere pentru a revitaliza dialogul cu publicul. EuRoLiteraTur nu este un exemplu singular. O abordare similara exista in Romania si la nivel cinematografic. Festivalul international de film Anonimul de la Sf. Gheorghe s-a deschis intr-o maniera deosebita. Secvente din filme au fost proiectate pe trei ecrane mari instalate pe barci si luminate de faclii. La un moment dat fiecare barca a inceput sa se indeparteze pe lac in jos. In intunericul noptii, impresia a fost coplesitoare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite