Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Interoperabilitatea tema fierbinte pentru sectorul public

26 Octombrie 2004



Interoperabilitatea sistemelor informatice nu este un nou „gadget“ al specialistilor IT, ci un complex de reguli care permite diverselor aplicatii sa comunice atat pe orizontala cat si pe verticala. Datorita diversitatii de vendori si solutii existente pe piata este vital ca aplicatiile ce raspund punctual unor probleme sau departamente sa interactioneze eficient, iar factorii de decizie din administratie sa poata avea o imagine de ansamblu.


In premiera, s-au desfasurat patru seminarii tehnice simultane, in vederea satisfacerii gradului de interes profesional sectorial al membrilor ANIAP, pe teme distincte: Managementul Proiectelor Sistemelor Informatice Integrate, Comunicatii si VPN-uri, Servicii WEB si securitatea informatiilor si GIS.


Participantii, prin chestionarele de evaluare, si-au exprimat dorinta continuarii seminariilor simultane si chiar crearea de workshop-uri cu audienta si mai restransa pentru clarificarea problemelor tehnice diverse de la nivelul autoritatilor locale. Aceasta tendinta arata ca tematica dezbatura a fost una „fierbinte“. Sevil Sumanariu, presedinta ANIAP, a afirmat: „Foarte putine prezentari ale partenerilor au reusit sa demonstreze ca pot integra cadrul legal de interoperabilitate, acestea situandu-se doar la nivelul companiilor cu implementari reale la nivelul administratiei publice locale, iar din punct de vedere calitativ, mesaj si continut, inca asistam la prezentari comerciale in detrimentul demonstratiilor practice si a prezentarilor profesionale“. Astfel se explica si interesul aratat de participanti pentru demonstratiile reale care au combinat diverse module ale sistemelor informatice, demonstratii sustinute de Integraph, ATS, Asesoft si Sobis. Foarte practica s-a dovedit si propunerea diviziei BitDefender de regionalizare a serverelor antivirus pentru administratia publica locala.


Cu privire la interoperabilitate, pozitia ANIAP a fost exprimata transant de Sevil Sumanariu: „In conditiile in care vorbim de schimbul de informatii pentru crearea spatiilor publice digitale de tipul „ONE-STOP-SHOP“ pentru cetatean, izolationismul sistemelor informatice in care relationam coroborat cu simtul eronat de proprietate asupra datelor existente si produse in administratia publica – pe toate nivelele ei de organizare, de multe ori ne fac sa ne intrebam daca e-administratie este doar un concept al hartiei si un vis al specialistilor.“


Concluzia evenimentului a fost ca interoperabilitatea sistemelor informatice este posibila din punct de vedere tehnic, dar, atata timp cat interoperabilitatea institutionala (intra dar si inter) a administratiei publice inca prezinta deficiente, solutiile de e-administratie se vor implementa in aceeasi maniera locala „izolationista“, fara un suport real al back-office-ului necesar portalului e-guvernare.ro.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite