Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Profil de Informatician

26 Octombrie 2004



Despina ManeaCand am initiat realizarea acestui material despre „informaticianul anului 2003 in administratia publica”, nu stiam ca Despina Manea, la vremea respectiva Consilier la Serviciul Informatica al CJ Giurgiu, a ales sa plece catre sectorul privat. Cand am aflat ca Despina va pleca la Est West Informatique Romania, m-am gandit ca materialul va fi poate mai interesant.
Despina Manea s-a alaturat informaticienilor din administratia publica in 1999, dupa o experienta de 3 ani in Canada, unde a locuit impreuna cu familia si a lucrat pentru o firma de consultanta informatica. Angajarea la CJ Giurgiu a fost una conjuncturala dar oportuna iar ulterior implicarea in activitatile ANIAP a fost un stimulent pentru a face ceva in plus.


Ce a reprezentat pentru tine premiul „informaticianul anului“ acordat in 2003 de ANIAP?
Premiul primit anul trecut a fost nu neaparat o recunoastere a meritelor mele, ci mai ales ale echipei din care am facut parte. ANIAP a reprezentat pentru mine oportunitatea de a lucra cu oameni deosebiti, de a ma implica in proiecte interesante, de a depasi rutina inerenta slujbei de zi cu zi. Am avut astfel sansa sa lucrez la doua proiecte, alaturi de cativa oameni foarte entuziasti si deschisi. Primul dintre proiecte, initiat in urma cu doi ani, a avut ca tema „venitul minim garantat” si s-a finalizat cu o aplicatie disponibila si acum, gratuit, tuturor celor doresc sa o foloseasca. Din echipa au facut parte colegi de la Dej (care a si avut initiativa acestei aplicatii) si Mangalia, iar impreuna am avut o serie de intalniri la sediul asociatiei din Constanta pentru definitivarea aplicatiei. Al doilea proiect s-a desfasurat anul trecut, in urma unei solicitari a ANFP (Asociatia Nationala a Functionarilor Publici) catre ANIAP pentru a oferi consultanta tehnica pentru rezolvarea unor probleme cu care se confruntau. Si acest proiect s-a finalizat cu o aplicatie ce raspundea unor necesitati aparute in cadrul activitatii din Consiliile Locale. Aceste participari si buna colaborare cu membrii echipei cred ca au reprezentat motivul pentru care am primit alaturi de Mugurel Predescu, de la CJ GORJ, premiul „Informaticianul anului 2003”.


Cum este sa lucrezi in administratia publica?
La Giurgiu, exista o situatie fericita, deoarece investitiile in IT&C au fost mari. Giurgiu a fost al doilea judet, dupa Teleorman, care a avut o retea la nivel judetean, realizata de consortiul Connex-Mobitelco. Ca infrastructura lucrurile stau foarte bine insa acum e mare nevoie de aplicatii. Noi am beneficiat de atentia persoanelor de decizie dar totodata si echipa a stiut sa puna problema si sa motiveze prin proiecte sumele alocate. Lucrurile nu stau insa peste tot la fel.


Nemultumirile care apar sunt in general de implicarea politicului in activitatea serviciului informatic si transformarea acestuia intr-un suport pentru activitati de partid si de o oarecare inertie legata de accesul la tehnologiile noi. Tehnologiile informatice evolueaza foarte rapid si cum in sectorul public se pune intotdeauna problema costurilor e greu sa beneficiezi de ceea ce este mai nou pe piata. Pentru aceste tehnologii este nevoie de training, de pregatire suplimentara, iar toate acestea costa si nu poti obtine de fiecare data banii necesari. Pentru un informatician aceste lipsuri sunt tot atatea frustrari. ANIAP ne-a oferit o serie de cursuri, extrem de utile, ca Project Management spre exemplu, insa nici ANIAP nu poate face totul. Interesul nostru a fost si sa organizam sesiuni de pregatire pentru utilizatorii obisnuiti din administratia locala, insa pregatirea acestora nu este atat de costisitoare fata de cea a unui specialist.


Dincolo de nivelul de salarizare, cred ca cea ce nemultumeste pe multi dintre colegii din administratie este si denumirea simpla de „functionar public” fara a avea o specificatie pe linie de informatica. Munca este una de specialitate si cred ca multi ar fi de acord cu incadrarea „consilier informatic” similara celei de „consilier juridic” a colegilor de la Serviciul Juridic, care practica de asemenea o munca de stricta specializare. Cred ca ar fi binevenita o minima recunoastere a apartenentei la sectorul profesional IT&C.


Cum a fost trecerea de la sectorul public la cel privat?
Am facut cu ceva teama acest pas, era vorba de schimbarea orasului, a mediului de lucru. Sunt insa multumita ca l-am facut. Sunt la inceput si am multe de invatat, cred insa ca activitatea din administratie, ANIAP-ul, mi-au dat disponibilitatea de a ma integra si de a invata, mai ales ca mediul dinamic de la Est West ma motiveaza suficient de mult.


Imi vor lipsi colegii, intrunirile de la Asociatie, sper insa ca pe viitor sa putem avea iarasi legaturi profesionale. Eu cred ca experienta poti acumula in orice loc ai fi. Administratia publica a fost o experienta de care imi voi aminti cu placere si care imi ofera un background util. Am intalnit prin intermediul ANIAP, oameni foarte bine pregatiti in informatica, care pun pasiune in munca lor si alaturi de care mi-a facut placere sa lucrez. Administratia publica nu este un mediu concurential ca sectorul privat, insa multi incearca sa-si faca meseria cat pot de bine.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite