Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Metodologii de proiecte IT

28 Noiembrie 2008



Managementul proiectelor IT desfăşurate în cadrul companiilor este esenţial pentru succesul aplicaţiilor realizate. E necesară stabilirea unei metodologii care să permită realizarea de aplicaţii pentru managementul portofoliilor proiectelor IT şi care să ţină cont de necesităţile actuale ale managerilor şi de modul în care se desfăşoară derularea proiectelor.


În decursul timpului s-au dezvoltat o serie de metodologii de analiză şi proiectare pentru proiecte de dimensiuni reduse, precum: Adaptive Software Development (ASD), Extreme Programming (XP), SCRUM sau Crystal Clear. Foarte multe prezentări în cadrul cursurilor de Project Management vorbesc de metodologiile Microsoft® Solutions Framework pentru conducerea proiectelor IT şi Microsoft® Operations Framework pentru operarea infrastructurilor IT.


Înainte de soluţii IT de project management, firmele româneşti au nevoie în prezent de implementarea unor metodologii de Project Management în cadrul propriilor organizaţii şi de schimbarea mentalităţii cu privire la abordarea unui proiect şi la calităţile necesare unui proiect.


Ceea ce metodologia nu stabileşte însă este timpul efectiv de implementare a fiecărei etape - pentru că acest element depinde de beneficiar. În România, unele firme trec peste etape, ignoră necesitatea realizării documentaţiei şi ajung să lucreze în ceaţă.


Metodologia AGILE


O altă metodă de management al proiectelor software este metodologia AGILE, care asigură livrarea la timp, în marjele de calitate, a proiectelor, optimizând rezultatele echipei prin creşterea productivităţii, a gradului de planificare şi prin optimizarea structurilor existente în organizaţii.


Conform lui Bogdan Ciungu, Senior Project Manager, boBYTE Consulting, AGILE există în mai multe feluri: XP (eXtreme Programming), SCRUM, DSDM, Crystal, Feature Driven Development, Lean Software Development. Toate folosesc principii de bază ale filozofiei AGILE, dar o implementează în moduri diferite. „Tehnica sugerată – fiind cea mai comună – este SCRUM. Nu e un acronim, este doar un process wrapper, general şi scalabil, gândit să rezolve unele dintre cele mai des întâlnite probleme în dezvoltarea de proiecte software, cum ar fi haosul cauzat de schimbarea cerinţelor, estimările nerealiste de timp, cost şi calitate a produselor sau faptul că dezvoltatorii trebuie să mintă când se discută progresul proiectului. Cerinţele reale sau percepute ale unui proiect se schimbă dramatic din momentul în care produsul este în faza de design până la faza de lansare. În mai toate metodologiile de dezvoltare, analiza este făcută în partea de început a proiectului şi nici o schimbare nu mai este permisă până spre final. Managerul de proiect şi dezvoltatorii tind să subestimeze cât timp şi resurse sunt necesare pentru un proiect şi câte funcţionalităţi pot fi livrate în aceste constrângeri. Acestea nu pot fi niciodată prevăzute 100% în faza de început a ciclului de dezvoltare. Când managementul subestimează timpul şi costul necesar atingerii unui anumit nivel de calitate, dezvoltatorii fie vor altera realitatea referitoare la progresul dezvoltării produsului, fie vor fi nevoiţi să facă faţă indignării managerului de proiect”, precizează Bogdan Ciungu.


Valorile SCRUM:
• Indivizii şi interacţiunea primează proceselor şi instrumentelor de dezvoltare. Deşi acestea din urmă sunt de folos, nu vor aduce nici un plus în progresul dezvoltării dacă echipa nu învaţă să comunice şi să colaboreze într-o manieră constructivă
• Software-ul funcţional livrat primează unei documentaţii stufoase - documentarea progresului este importantă, dar este mult mai importat ca rezultatul final să funcţioneze conform nevoilor clientului
• Colaborarea cu clientul primează negocierii de contracte - ideea de bază este că nu trebuie să se urmărească contractarea unui proiect pentru a primi bani, ci pentru a rezolva problema ridicată de client
• Răspunde schimbărilor conform planului - dacă cerinţele se schimbă şi planul de proiect şi design-ul trebuie actualizate
Sursa: www.bobyte.ro


Luiza Sandu



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite