Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Managementul proiectelor IT... de la teorie, la practică

28 Noiembrie 2008



Performanţă sau neperformanţă prin proiecte?


Afluxul de proiecte derulate în România în ultimii douăzeci de ani în toate domeniile a dus la promovarea unei meserii a cărei titulatură a rezonat în mod atractiv pentru mulţi dintre noi: Manager de Proiect. Nu că înainte de 1989 nu s-ar fi făcut proiecte şi nu ar fi fost conduse de cineva - chiar s-au făcut şi, din păcate pentru orgoliul nostru de manageri care au îmbrăţişat necondiţionat valorile profesionalismului şi eficienţei vestice, s-au făcut proiecte mai multe, de anvergură mai mare şi mult mai bine conduse decât se fac azi... Având în vedere că în 1989 aveam 16 ani, nu cred că observaţia mea poate fi bănuită de vreo motivaţie subiectivă ascunsă; realitatea înconjurătoare, realizările ultimilor ani şi, nu în ultimul rând, calitatea Managerilor de Proiect cu care vin în contact de ceva vreme, mă fac să nu fiu însă foarte mulţumit de schimbările ultimilor ani în această direcţie.


De ce?


Pentru că Managementul de Proiect este azi o meserie prea puţin reglementată, mai mult asumată decât meritată prin studii şi practică, mai mult un titlu cu rezonanţă decât o reflectare a realităţii. Chiar dacă avem un cod ocupaţional al meseriei de manager de proiect (cod COR 2419191), ceea ce lipseşte este reglementarea modului în care această ocupaţie poate fi practicată şi, mai mult decât atât, modalitatea de control. Cât dintre activităţile pe care le derulează persoane din firme diferite, din domenii diferite, dar pe a căror carte de vizită scrie acelaşi lucru (Project Manager) se aseamănă?


Ce este managementul de proiect?


Componentele managementului de proiect prevăzute de codul ocupaţional sunt:
- Stabilirea scopului şi a obiectivelor proiectului
- Stabilirea specificaţiilor proiectului
- Stabilirea criteriilor de succes ale proiectului
- Stabilirea activităţilor specifice proiectului şi eşalonarea lor în timp
- Estimarea şi asigurarea resurselor necesare realizării proiectului
- Estimarea şi bugetarea costurilor
- Estimarea şi asigurarea resurselor;
- Gestionarea şi controlul utilizării resurselor;
- Planificare şi controlul achiziţiilor şi contractelor;
- Managementul contractelor;
- Managementul financiar al proiectului;
- Identificarea, documentarea, prioritizarea, cuantificarea riscurilor;
- Urmărirea şi controlul riscurilor;
- Selectarea şi managementul echipei de proiect;
- Stabilirea unui sistem de comunicare dedicat proiectului
- Stabilirea nivelului de calitate pentru activităţi şi rezultate
- Managementul implementării.


Managerul de proiect IT: de la teorie la practică


Managementul proiectelor IT răspunde aceloraşi cerinţe fundamentale referitoare la competenţele necesare dar, ca pentru oricare alt domeniu, există un anumit specific al proiectelor IT care trebuie luat în calcul atunci când procesele de project management sunt gândite şi planificate. Identificarea acestor aspecte de specificitate nu este însă acoperită nici de cerinţele referitoare la competenţele managerului de proiect (întrucât ţine de experienţa fiecărui manager de proiect în parte) şi nici de cerinţele metodologiilor standard de project management (care ne spun “ce” trebuie făcut, dar nu şi “cum” trebuie făcut).
Am constatat în cadrul multor sesiuni de instruire în managementul de proiect, dar şi stând de vorbă cu manageri de proiect practicanţi, faptul că există multe situaţii în care managerii de proiect nu reuşesc să treacă pragul dintre teorie şi practică şi nu înţeleg modul practic şi pragmatic în care anumite cerinţe ale managementului de proiect trebuie să se regăsească într-un proiect real. Din acest motiv, voi aduce în vedere câteva astfel de exemple de aplicare practică a recomandărilor managementului de proiect:


Planificare, monitorizare şi control


Orice proiect trebuie să fie planificat. Planificarea se referă atât la soluţia tehnică şi la activităţi, cât şi la resurse (umane, financiare etc.), la calitate şi la procedurile care vor fi utilizate pe durata derulării proiectului, la riscuri şi schimbări. Toate aceste aspecte trebuie planificate (cum se vor realiza practic?), apoi monitorizate şi controlate. Planul unui proiect nu constă, aşadar, doar într-un grafic de execuţie realizat, eventual, în format Gantt.



Tags: IT&C

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite