Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cum pot ajuta sistemele informatice geografice activitatea companiilor?

28 Noiembrie 2008



Tot mai multe companii sunt interesate să folosească soluţii moderne de gestionare a datelor, obţinând prin aceasta o scădere a costurilor, o creştere a calităţii serviciilor oferite clienţilor şi posibilitatea luării unor decizii operaţionale rapide şi corecte.


„Practic, orice informaţie deţinută de o companie are o componentă spaţială, care poate fi vizualizată pe o hartă digitală. GIS reprezintă o soluţie modernă în sprijinul managerilor care doresc un control sporit al operaţiunilor”, a declarat Victor Chivu, GIS Competencies Center Manager la SIVECO România.


Ce înseamnă GIS?


Geographical Information Systems este o tehnologie de integrare a informaţiilor care provin din surse disparate în formate diverse (vector, raster, CAD, imagini aeriene, înregistrări în diverse baze de date) având drept scop analiza şi interpretarea lor într-un cadru unitar cu referenţiere spaţială.


Oferta pentru companiile de utilităţi


Soluţiile GIS sunt necesare furnizorilor de utilităţi din domeniul termoficării, apei, electricităţii, salubrităţii, gazului. Prin definiţie, companiile de utilităţi trebuie să gestioneze bunuri distribuite geografic (trasee electrice, conducte de gaz, echipamente de telecomunicaţii, pompe şi conducte de apă etc). Sistemele GIS oferă posibilitatea modelării reţelelor, susţinând decizii operaţionale rapide şi corecte. Pe lângă o monitorizare a echipamentelor, se poate realiza o integrare cu sistemele informatice (ERP) pentru obţinerea de situaţii financiare şi tehnice atât punctual, cât şi pe anumite zone de interes (cartiere, străzi, oraşe, etc.).


Reorganizarea datelor din primării


Soluţiile GIS permit gestionarea în mod unitar a tuturor categoriilor de informaţii (spaţiale, textuale, imagini, multimedia) existente în cadrul Primăriilor. Se asigură astfel informarea corectă şi în timp util a factorilor de decizie, constituirea şi utilizarea în comun a colecţiilor de informaţii de interes general , o viteză mare de acces la informaţii şi transfer rapid al informaţiilor între utilizatori.


Cele mai multe activităţi la nivelul Primăriei au o componentă geografică (adică i se precizează amplasarea prin coordonate), multe din deciziile luate la nivel local depinzând de cunoşterea amplasării informaţiei (parcele, zonări, proprietăţi, artere, obiective socio-culturale etc.) şi a înţelegerii legăturilor spaţiale.


Se ştie că multe litigii din primării sunt legate de bunurile imobile. Soluţiile GIS permit urmărirea evoluţiei proprietarilor şi înlăturarea litigiilor asupra proprietăţilor imobiliare, stabilirea terenurilor neocupate şi stabilirea situaţiei proprietăţilor imobile particulare şi de stat (suprafaţă, configuraţie, mărime, fel construcţie etc.), reducerea timpului de eliberare a certificatelor de urbanism, a autorizaţiilor de construire, demolare.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite