Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Īn atenţia noului guvern!
O strategie de guvernare pentru telecomunicaţii
I. Romania digitala - reţeaua naţională de bandă largă

28 Noiembrie 2008
4. O reţea naţională de bandă largă pentru toate locuinţele din România!
Atâta vreme cât ţări mult mai dezvoltate îşi pun problema construirii de reţele naţionale de bandă largă care să conecteze toate locuinţele pentru accelerarea dezvoltării, România o ţară mult rămasă în urmă ar trebui să urmeze exemplul, pentru a reduce declajul.


47% din populaţia României locuieşte în zonele rurale, mult peste media europeană – sub 10%, având în general venituri foarte mici. Avem de a face cu două Românii – una urbană unde reţelele de comunicaţii sunt oarecum dezvoltate şi unde există cultură informatică şi o România rurală, foarte slab conectată la reţele de comunicaţii şi aproape fără cultură informatică. Să mai spunem că PIBul şi salariul mediu din România sunt printre cele mai mici din UE, pentru a înţelege că eforturile vor mari.


Costuri
La recensământul din martie 2002 erau 21,6 milioane locuitori şi 7,32 milioane locuinţe din care 3,36 milioane în zonele rurale. Ţinând seamă de statistica CE, “peste 60% din populaţia României nu are acces de bandă largă”, rezultă circa 4,5 milioane locuinţe de conectat. Dacă luăm în considerare costul estimat de Alcatel Lucent, €6000/locuinţă, rezultă €27 miliarde, iar dacă luăm pe cel din Grecia, €1000/locuinţă, rezulta €4,5 miliarde. Costul reţelei de bandă largă va fi între cele două valori, mult mai aproape de prima.


Finanţare
€27 miliarde este o sumă uriaşă dacă ne gândim la PIBul României de circa €140 miliarde anul acesta şi evident că finanţarea va fi o mare problemă, trebuind implicaţi toţi factorii interesaţi: guvern, comunităţi locale, operatori, UE, ANC, etc.
Guvernul ar putea contribui, mai întâi, cu venituri din telecomunicaţii: vânzarea de active (listarea RomTelecom, privatizarea Radiocomunicaţii, Teletrans, Telecomunicaţii CFR), din care ar putea rezulta circa €1 miliard, vânzarea de licenţe (WiMAX, etc.), taxe anuale încasate de ANC pentru utilizarea unor resurse (frecvenţe, numerotaţie,…), sau chiar impozitul pe profitul plătit de operatorii de telecomunicaţii, peste €100 milioane/an. În plus, ar mai trebui să alocate fonduri de la buget şi împrumutat de la organisme financiare.


O mare parte a finanţării ar putea veni de la CE. Comisarul Viviane Reding, care a lansat ideia accesului de bandă largă pentru toţi europeni va lupta, probabil, pentru obţinerea de finanţare. Fondurile obţinute vor fi dirijate spre statele membre cu probleme. Şi cum România a fost citată ca o mare problemă a UE, s-ar putea obţine o bună parte din fondurile necesare, dacă dovedim că ştim ce să facem cu ele.


Contribuţia operatorilor la proiect ar consta în finanţare, instalare şi operare, prin parteneriate public-privat. Reglementarea ar trebui să ţină seamă că reţelele se află sub incidenţa serviciului universal şi chiar să acorde stimulente.


În unele localităţi rurale din România sunt în derulare proiecte pentru realizarea de drumuri finanţate din fonduri UE, care pe lângă asfaltare mai înseamnă reţele de apa, canalizare, etc. Aceste proiecte trebuie să includă şi reţeaua de comunicaţii - conducte cu şi pentru fibră optică cu ieşire la fiecăra locuinţă. Costul adiţional este foarte mic dacă ne raportăm la costul total şi s-ar rezolva parţial problema în acele localităţi. Ar trebui reglementat faptul ca noile locuinţe să fie dotate cu acces de bandă largă, alături de restul facilităţilor.


Durata proiectului
Reţeaua naţională de bandă largă este raţiunea de a fi a MCTI şi ar trebui realizată în patru ani, pentru ca noul guvern să fie motivat să o termine în mandatului său şi să nu fie tentat să amâne, sau să o paseze guvernului următor. Probabil vor trebui mai mulţi ani.


Şi infrastructura de telecomunicaţii este importantă. România nu mai poate sta deoparte: a mai făcut-o după 1989, rezultatul fiind distanţarea în coada Europei. Noul guvern trebuie să înţeleagă că investiţia în conectarea României la reţele de bandă largă este o investiţie în viitorul economic al ţării.Dr. Nicolae Oacă
(Nicolae.Oaca@Gmail.com)Tags: Nicolae Oaca

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite