Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Viorel Darie despre... colegi de breaslă (I)

28 Noiembrie 2008




Era blând, molcom, răbdător, meticulos. Colegii îl repezeau, că e prea încet. Dar el le gândea pe toate fără grabă. Până la urmă reuşea ce-şi propunea. Era şi şahist, de, aşa ca tot omul pasionat.


Dan Tonceanu – FCE, şef colectiv minicalculator CORAL, era cel mai vânat om din FCE, calculatoarele CORAL proiectate la el în secţie erau extrem de solicitate în România, dar mai ales în afară.


Mariana Beliş – profesoară la Politehnică – remarcată prin lucrări de inteligenţă artificială, în tandem cu profesorul Edmond Nicolau.


Ioan Georgescu - pionierat în Inteligenţă Artificiala, stil academic, formator de talente tinere, impunea respect, ascultare.


Când discutam probleme de inteligenţă artificială, sincer să fiu, mă simţeam incomod, se exprima în termeni prea elevaţi pentru mine, care urmăream doar partea practică a informatizării gândirii umane.


Prof. Giumale – promotor al inteligenţei artificiale în Politehnică (Calculatoare), îndruma la ITC un colectiv de baze de date pentru inteligenţă artificială. În grupul de studenţi format de el erau tineri deosebiţi (Dana, Iustin, Oana, Ioan Tudor – cel care a ajuns mare în America, la Microsoft ). Aveam de multe ori dispută cu ei asupra puterii de auto-învăţare a unei aplicaţii informatice.


Octavian Stănăşilă – Matematician, algoritmist, şahist pasionat – participant la un simultan de şah pe calculator la Băile Herculane, în care a câştigat 9 partide şi una remiză.


Prof. Ion Românu - de la ASE – vorbea interesant la simpozioane, odată a zis că “numărul de copii în ziua de azi seamănă cu biţii din calculator 0 1 0 0 1 1 0 0 .. “. Acest profesor a emigrat pe timpul lui Ceausescu. La Vocea Americii am prins momentul când se anunţa noutatea… “s-a pripăşit pe la noi unul care-şi zice românu.. e vorba de prof. Ion Românu, fugit din România… “


(continuare în numărul viitor)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite