Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Traian (Dorin) Mihu - ani, oameni, fapte (III) - perioada 1990-2008

28 Noiembrie 2008




După un an s-a intrat în legătură cu o firmă din Franţa, Pouyet, o firmă de familie, pentru conectistică de cablaje structurate. Ulterior Pouyet a fost cumpărat de Quante din Germania care şi ea, mai departe a fost cumpărată de 3M din SUA, astfel că unul din partenerii de baza ai Felix Telecom este astăzi vestita companie 3M. Unul din proiectele importante din această perioadă a fost telefonia publică în 3 judeţe: Bacău, Covasna şi Neamţ.


În 2000 a intervenit o ruptură între Telrad – Israel şi Nortel – Canada în urma căreia firma israeliană a pierdut dreptul de fabricaţie şi comercializare sub licenţă Nortel


Relaţia noastră cu Nortel crescuse oricum independent de Telrad, care avea licenţă doar pentru câteva produse din portofoliul concernului.


În 2000 Nortel a cumpărat o firmă mare Bay Networks, principalul competitor al lui Cisco, intrând astfel pe partea de transmisii de date, pentru că pe partea de voce a fost tot timpul în primii 3 producători mondiali. Acest lucru a atras după sine dezvoltarea şi la Felix Telecom a competenţelor pe partea de transmisie de date. Domnul Mihu, director general: “În momentul actual stăpânim cam întreg portofoliul Nortel şi avem o cifră de cca 25 milioane de Euro, pe care îi facem cu 80 de oameni. Noi suntem o firmă de telecomunicaţii, noi nu vindem cutii, avem valoare adăugată mare.”


Felix Telecom azi, noi mari proiecte în telecom


Printre beneficiarii “selecţi” ai Felix Telecom se numără Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (pentru care a fost realizată reţeaua ATM, cele două reţele de voce, aşa numitul TO şi reţeaua IC de colaborare), SRI, SIE, Vodafone, Orange şi Cosmote (pe partea de call-center). Call-center-ul făcut pentru Vodafone este capabil sa trateze 40 000 de apeluri pe oră, avand 1600 de agenti (3 schimburi). Relaţia cu telefonia mobilă este mai veche. În 1997, când au apărut în România, primele 200 de Base-stations Nortel de la Mobifon au fost instalate de Felix Telecom. Un alt client foarte important a fost BRCE, transformat în Bancorex şi apoi devenit Banca Comercială Română. Dar mai sunt şi alte bănci care sunt clienţii Felix Telecom. În sectorul energetic, Petrom a fost client pe partea de voce şi apoi şi de date, Rompetrol la fel, în general toţi investitorii americani, Banca Mondială pentru toată zona Est-Europeană, nu doar România.


Firma are acum în lucru două proiecte importante. Dorin Mihu: “Am câştigat competiţia pentru reţeaua de educaţie RoEduNet, a fost o licitaţie care s-a anulat anul trecut şi s-a reluat acum, este o reţea naţională de transmisii DWDM pe fibră optică, care constă în lasere de diferite culori pe aceeaşi fibră, la capacităţi de 40Gb/s/ë rata de transfer şi care va creşte la 100Gb/s/ë. Al doilea este aşa numitul proiect Schengen, cu finanţare externă şi care va furniza date publice de siguranţă, despre cetăţeni, despre fraude, liste negre şamd. Proiectul Schengen va fi administrat de Ministerul de Interne, intre sediile sale fiind necesare comunicatii de voce si de date şi de asta ne ocupăm noi. De asemenea, ne-am ocupat de tot ce a fost eveniment important la Bucureşti, inclusiv la Summitul NATO, comunicatiile de voce si de date au fost asigurate de noi, pentru miile de jurnalişti, delegaţi, diplomaţi, ataşaţi şamd din Palatul Parlamentului”.


Felix Telecom este astăzi un reputat provider de soluţii de telecom, realizează proiecte la cheie, integrează în aceste proiecte echipamente şi soluţii de la mai mulţi furnizori, anumite părţi speciale şi customizări realizându-le o echipă de cca 40 de ingineri proiectanţi, adică cca 50% din personalul firmei, restul fiind personal de execuţie sau administrativ.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite