Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Frānă īn 2009 pe piaţa ERP din Romānia?

29 Noiembrie 2008




Ceea ce este, însă, mai interesant e faptul că în utilităţi există un mic număr de mari proiecte controlate practic de vendorii mari, însă în industrie şi, mai ales, în comerţ există un număr din ce în ce mai mare de clienţi medii şi chiar mici care au avut curajul şi viziunea de a investi în tehnologie pentru eficientizare, pentru armonizare cu sistemele partenerilor sau ale grupurilor din care fac parte.


În 2007, ponderea proiectelor medii a crescut mult în totalul contractelor pentru implementarea sistemelor de tip ERP şi aceasta reprezintă un început către o generalizare în utilizarea tehnologiei în managementul eficient al afacerilor din România.


Privind în regiune, România este încă mult în urma pieţelor din Cehia, Polonia sau chiar Ungaria. Chiar dacă ratele de creştere din România sunt mai mari, volumul contractelor e încă mic, iar gradul de penetrare al pieţei cu soluţii profesioniste e încă foarte scăzut.


În acelaşi timp, sectorul public a rămas o dezamăgire în privinţa marilor proiecte de implementare de soluţii complexe de tip ERP, chiar dacă nevoia e enormă, finanţare potenţială există, produse software dedicate sunt disponibile, iar integratori cu competenţă şi disponibilitate pentru implicare în astfel de contracte sunt deja prezenţi în România.


Administraţiile locale (primării de mari oraşe) au făcut primii paşi către modernizarea prin tehnologie şi sisteme ERP, însă la nivel de Guvern nu există, deocamdată, decât planuri sau tentative de licitaţii.


Conform analizelor PAC, piaţa de soft şi servicii ERP va reprezenta doar 18% din piaţa totală de soft şi servicii informatice din România în 2008. Această pondere a scăzut faţă de anii trecuţi, însă, din păcate, nu datorită unei maturizări a pieţei, ci datorită contextului în care s-a achiziţionat mult soft de bază şi servicii de infrastructură, pe fondul diminuării veniturilor generate de o parte din marile proiecte ERP demarate în 2005-2006.


Atât în 2008, cât şi în 2007, creşterea veniturilor din servicii a depăşit-o pe cea din vânzările de licenţe şi mentenanţă. Însă, în contextul crizei economice şi a modelului de contractare a mentenanţei pentru produsele software, pentru 2009 PAC se aşteaptă la o frânare mai bruscă a pieţei de servicii decât cea de software. În acelaşi timp, cel mai afectat segment credem că va fi cel al vânzărilor de licenţe noi, iar cel mai puţin influenţat cel al facturărilor pentru mentenanţă.


Privind perspectivele pentru anul 2009, considerăm că doar lansarea de proiecte de anvergură în sectorul public ar putea atenua frânarea din zona comercială a conturilor private.


Aşteptările cele mai optimiste ale PAC cu privire la creşterea pieţei de ERP în România în 2009 indică o rată de 7,7% pe ansamblul pieţei şi doar 7,2% în servicii. Însă în diversele scenarii pe care PAC le-a luat în calcul pentru România există şi o previziune mult mai pesimistă care arată o contractare a pieţei de 5-10%, în lipsa unor proiecte publice şi prin prisma stopării a multor investiţii din industrie şi comerţ.


De ce studiul ERP România 2008?



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite