Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Ghişeul Virtual de Plăţi a īnregistrat peste 350 de utilizatori

29 Noiembrie 2008



Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei (MCTI) a comandat, la finele anului trecut, un studiu privind aplicaţiile de plată online a taxelor şi impozitelor locale, care a fost realizat de compania DotCommerce România. Din cele peste 60 de primării anunţate pe site-ul MCTI ca având aplicaţii active, în urma verificărilor echipei DotCommerce, doar 39 aveau un sistem funcţional.

Aplicaţiile de plată online duc lipsă de variante demonstrative, care să familiarizeze cetăţeanul cu acest sistem, şi nu există nici un ghid de utilizare sau orice alt modul de ajutor, s-a arătat în studiul DotCommerce. Desfăşurat la nivel naţional, studiul a fost structurat pe trei categorii de respondenţi: primării şi/sau administraţii locale, instituţii bancare şi contribuabili (plătitorii de taxe şi impozite).


Din analiza răspunsurilor valide (61 din 200 de primării selectate), 77% din primării afirmă că îşi doresc să implementeze sau să îmbunătăţească aceste aplicaţii, însă angajaţii acestora nu cunosc procedurile de semnare electronică a documentelor şi dau dovadă de o slabă înţelegere a arhitecturii sistemelor de tip e-taxe. Aderarea la sistem se face la ghişeele băncii, utilizatorul obţinând de la acestea datele de logare.


Referitor la impactul asupra plăţilor taxelor şi impozitelor online în rândul contribuabililor, 76% dintre respondenţi au afirmat că deţin cel puţin un card sau au un cont deschis la o bancă din România, iar 44% dintre aceştia au utilizat cardul cel puţin o dată pentru efectuarea unei plăţi online. Tipurile de servicii bancare sau non-bancare cel mai frecvent folosite pentru achitarea plăţilor curente sunt plata la ghişeu (69%) sau direct la casieriile furnizorilor (64%).


O utilizare moderată se observă în cazul opţiunilor de achitare prin ordin de plată (20%), transfer inter/intrabancar (22%), plata la oficiile poştale (18%), plăţi prin ATM (23%) şi Internet banking (12%).


Ghişeul Virtual de Plăţi


De la 1 octombrie 2008, persoanele fizice din România îşi pot achita online taxele şi impozitele datorate statului. De la lansarea acestei facilităţi, 369 de utilizatori şi-au achitat online obligaţiile fiscale la bugetul de stat.


Daniel Gruia, preşedintele Agenţiei pentru Serviciile Societăţii Informaţionale (ASSI), a declarat pentru MarketWatch că, din 29 noiembrie 2006, momentul în care a fost lansat proiectul Ghişeul Virtual de Plăţi şi până în prezent, au fost create 12.084 de conturi.


Ghişeul Virtual de Plăţi, disponibil la adresa www.ghiseul.ro, a fost lansat de Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei, în faza de pilot, urmând ca proiectul să fie preluat de Agenţia pentru Serviciile Societăţii Informaţionale, care a devenit operatorul acestuia.



„Anul viitor, proiectul Ghişeul Virtual de Plăţi va intra într-o etapă de dezvoltare suplimentară pentru a permite introducerea de noi funcţionalităţi şi servicii pentru plata tuturor taxelor şi impozitelor către instituţiile administraţiei publice centrale şi locale. În acest moment este greu de estimat un număr al utilizatorilor sistemului pentru anul următor, în condiţiile în care creşterea lor va fi proporţională cu numărul de noi servicii introduse şi cu numărul de instituţii beneficiare înregistrate în sistem”
, a precizat Daniel Gruia.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite