Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Victor Toma nu mai este.

29 Noiembrie 2008




Victor Toma nu mai este.


Creatorul primului calculator din România, premieră în Europa de Est, a încetat din viaţă în ziua de 26 noiembrie 2008.


Format la şcoala cercetării de înaltă rigoare din IFA, sub oblăduirea academicianului Horia Hulubei, Victor Toma a conceput şi realizat în condiţii de pionierat, în 1957, CIFA 1, primul calculator din ţară şi din Europa de Est (exceptând URSS) şi a continuat cu seria CIFA 2-4 şi CET 500-501, realizări remarcabile ale perioadei. În acest fel, cercetarea specifică din ţara noastră a căpătat un prestigiu recunoscut, iar Victor Toma a stârnit atenţia lumii academice care prin glasul lui Grigore Moisil aprecia importanţa cercetărilor sale de pionierat: “-Eu descifram tainele algebrei boolene, iar Toma făcea calculatorul.”


Ca specialist recunoscut a avut un cuvânt important de spus la întocmirea strategiei privind punerea bazelor industriei de tehnică de calcul din România şi la înfiinţarea Institutului pentru Tehnica de Calcul. Aici în calitate de prim director ştiinţific a căutat să impună cercetării aceeaşi ţinută riguroasă şi academică în care se formase.


Străin de vanităţi şi intrigi, s-a retras în domeniul său preferat, cercetările pentru crearea de noi dispozitive de calcul. Statutul său ştiinţific l-ar fi îndreptăţit la funcţii şi măriri. Le-a refuzat cu modestie pe toate conştient că în aceste fel ar fi fost ţinut departe de cercetarea aplicativă la care ţinea foarte mult. Necesarele recunoaşteri au venit astfel târziu, după 1990, când criteriile politice de evaluare absurdeimpuse de partidul unic au căzut.


A fost primit în Academia Română ca o recunoaştere a contribuţiei aduse la dezvoltarea tehnicii de calcul din România. A fost onorat cu ordine şi medalii.


Pentru colegii din ITC, mai important însă decât toate acestea a fost modelul de cercetător ordonat, meticulos şi acribic de care nu s-a depărtat niciodată. A lucrat toată viaţa în ordine, linişte şi modestie.


Ca un semn de recunoaştere, un soare blând i-a luminat chipul înainte de a fi aşezat în cripta din colţul academicienilor din cimitirul Bellu.


Ing. Gheorghe Samoilă



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite