Dispeceratul Integrat de Urgenţă rezolvă reclamaţiile bucureştenilor

Primăria Capitalei a înfiinţat în noiembrie un Dispecerat Integrat de Urgenţă, la care bucureştenii pot suna non-stop, la numărul gratuit 0800 800 882. Dispeceratul este destinat intervenţiei rapide pe probleme legate de reţelele edilitare (apă, canalizare, gaz, telefonie, energie electrică, energie termică, transport în comun, iluminat public), de drumuri (gropi, tasări, surpări, canale lipsă) şi de semaforizare. Lucian Dorr, consultant GIS la Intergraph Computer Services, a explicat pentru Market Watch cum funcţionează Dispeceratul Integrat de Urgenţă.
Care este soluţia care stă la baza funcţionării Dispeceratului Integrat de Urgenţă?
Dispeceratul a fost construit pe o platformă existentă şi funcţională în primărie, mai precis platforma e-PCA. Aplicaţia era deja utilizată de către funcţionarii primăriei pentru emiterea avizelor de intervenţii pentru companiile care sunt administratori de reţele.
Cu ajutorul acestei aplicaţii, angajaţii Primăriei Municipiului Bucureşti nu mai erau nevoiţi să introducă în Banca de Date Urbane, în tabele Word, Excel sau pe fax, propunerile de lucrări transmise de companii sau primăriile de sector, ci preluau prin proceduri automatizate în Banca de Date Urbane propunerile introduse în interfaţa dedicată de către utilizatorii externi.
Prin distribuirea efortului de introducere a datelor în format electronic către fiecare instituţie externă, timpul de introducere a lucrărilor în PCA fusese redus semnificativ, nemaifiind dependent de procedura manuală şi de volumul mare de înregistrări centralizate la nivelul Primăriei Municipiului Bucureşti. În plus, introducerea de către angajaţii primăriei din cadrul Direcţiei Coordonare Reglementare Infrastructură (DCRI) a datelor despre lucrările de intervenţie la avarii şi a avizelor corespunzătoare a fost înlocuită de o procedură în doi paşi, prin care angajaţii instituţiilor care cer avizul introduc fiecare lucrare, iar angajaţii DCRI doar avizează lucrarea şi preiau în Banca de Date Urbane, prin procedură automată, datele introduse în primul pas. În acest fel sunt urmărite – şi verificate în teren – mult mai clar lucrările de avarii la reţele sau identificate ulterior acele lucrări care nu au fost finalizate în termen sau în parametrii de calitate a lucrării impuşi de Primăria Municipiului Bucureşti. Pe această aplicaţie s-a construit un alt flux de lucru, cu funcţionalităţi noi, adaptate pentru modul de lucru de tip dispecerat.
Cum funcţionează mai exact această soluţie?
Există un număr de telefon unic şi gratuit la care cetăţeanul poate suna pentru a face o sesizare de interes pentru primărie. Oricare dintre cei patru operatori care răspund la telefoane preia informaţia sau reclamaţia şi o înregistrează în aplicaţie în câmpurile dedicate. Angajatul firmei care operează reţeaua respectivă are acces la aceeaşi aplicaţie, ceea ce înseamnă că are acces imediat la informaţia introdusă în sistem de către angajatul primăriei. Angajatul firmei ia legătura imediat cu compania şi, în funcţie de situaţie, se iau măsurile necesare. Pentru că sistemul informatic utilizat de dispecerat este integrat cu cel folosit pentru Programul Coordonator Anual şi cu cel care gestionează partea de avarii, unele reclamaţii pot avea un răspuns imediat, oferit cetăţeanului chiar la telefon. Acest lucru e posibil deoarece operatorul vede în sistem toate avariile existente şi stadiul lucrărilor, iar atunci când la telefon se raportează o situaţie despre care deja primăria are informaţii din alte surse sau când avaria e generată de o lucrare existentă, operatorul are posibilitatea să răspundă pe loc la întrebare sau problemă.
Care au fost dificultăţile cu care v-aţi confruntat de-a lungul acestui proiect?
Din fericire, faptul că exista deja o aplicaţie funcţională care se ocupa chiar de acest tip de probleme a scutit echipa de multă bătaie de cap şi eforturile noastre s-au îndreptat imediat doar în direcţia dezvoltării interfeţelor şi funcţiilor suplimentare cerute de noul obiectiv. Dificultăţile cu care ne confruntăm încă ţin, în special, de integrarea cu sistemele companiilor care operează reţele, pentru că fiecare are propriul nivel de dezvoltare al sistemului informatic, deci fiecare legătură solicită propria soluţie de integrare, ceea ce îngreunează puţin lucrurile şi consumă timp. În momentul de faţă, pentru fiecare companie care comunică cu primăria s-a găsit o modalitate pentru a face schimb de informaţii, mai mult sau mai puţin facilă, însă sunt probleme pe care le vom rezolva cu timp şi bunăvoinţă din partea tuturor. De exemplu, pentru aplicaţia de avarii a fost posibilă instalarea la sediul fiecărui operator o interfaţă client prin care acesta şi primăria fac schimb de informaţii legate de lucrări şi avarii.
Când a fost demarat acest proiect?

Parerea ta conteaza:






































































































































































































































































































































































































































































































































