Dispeceratul Integrat de Urgenţă rezolvă reclamaţiile bucureştenilor

Ideea iniţială de dispecerat a fost avansată de primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi a fost discutată pentru prima oară pe 1 octombrie, iar analiza viabilităţii proiectului şi a implicaţiilor acestora a durat două săptămâni, după care ne-am apucat efectiv de treabă.
Câte apeluri au fost primite până în prezent?
Din fericire, e foarte simplu să răspund la această întrebare, deoarece aplicaţia îmi oferă în fiecare moment statistici pe toate informaţiile de interes, pe care le pot accesa foarte uşor. Acum, joi 4 decembrie, la ora 16.30 sunt înregistrate în sistem 3.640 de apeluri primite de primărie la dispeceratul nou înfiinţat.
Care este compania care a înregistrat cele mai multe reclamaţii?
Tot aplicaţia ne poate da imediat cifra corectă. La aceeaşi oră, iată, avem pe primele două locuri, 955 de reclamaţii primite în legătură cu Luxten şi 842 de reclamaţii direcţionate către Administraţia Străzilor.
Cum se realizează actualizarea informaţiei (sistemul emite alerte/notificări automate către furnizorii de utilităţi)?
Pentru acei operatori ale căror sisteme informatice sunt integrate cu aplicaţia, da, accesul la informaţie este instantaneu. Pentru ceilalţi mai intervin câţiva paşi, prin care informaţia este trecută dintr-un sistem în altul. Chiar şi aşa, întreaga idee de dispecerat este subordonată principiului accesului imediat la informaţie, iar cei opt angajaţi ai operatorilor de reţele lucrează în patru schimburi de câte şase ore tocmai pentru a nu exista întârzieri în procesarea şi transmiterea informaţiei. În ceea ce priveşte Administraţia Străzilor, acest compartiment a desemnat chiar doi dispeceri pe tură şi un dispecer şef pe timp de zi (12 ore).
Există posibilitatea monitorizării stadiului lucrărilor de reparaţii?
Această funcţie este inclusă într-un modul de servicii electronice pe care intenţionăm să îl propunem primăriei şi prin care fiecare contractor de lucrare pe arterele gestionate de primărie să fie obligat să ofere în timp real informaţii cu privire la stadiul lucrării. Mai mult, dacă acest modul va fi implementat, toate aceste informaţii vor fi vizibile pe site-ul primăriei şi fiecare cetăţean din Bucureşti va avea acces la ele.
În viitor, poate fi acest sistem integrat cu sistemul naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 şi alte sisteme similare?
În momentul de faţă, serviciul 112 redirecţionează apelurile de reclamaţii la operatorul implicat prin intermediul dispeceratului. Sigur că, în viitor, când Infrastructura Naţională de Date Spaţiale (INDS) va fi mai viguroasă, vom putea vorbi de integrarea la nivel informatic între serviciul 112 şi celelalte dispecerate ale furnizorilor de utilităţi sau alte dispecerate de nivel public. În momentul de faţă nu putem vorbi însă de o integrare informatică, ci doar la nivelul datelor comunicate.

Parerea ta conteaza:


























































































































































































































































































































































































































































































































































