Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Victor Megheşan, memorii pe calculator

18 Decembrie 2008



Dinu Buznea / Florin Munteanu / Vasile Baltac / Emil Tudor / Traian Ciobanu / Dan Maniu / Dan Roman / Nicolae Badea / Ion Ţiriac / Sorin Guiman / Sorana Rabinovici / Dan Farcaş / Josef Kaufmann / William Lowenfeld /Tiberiu Ilin / Dan Bedros / Sergiu Budu / Corneliu Maşec / Grigore Popescu / Megheşan jr.


• Domnul Dinu Buznea a fost primul care a creat în România condiţiile ca oamenii să lucreze în industria de calculatoare. Pe vremea când eu eram la MECIPT, echipa lui Buznea a realizat primul calculator militar. A fost primul colectiv care a dat oameni specializaţi în calculatoare. Săvulescu şi Roşu Mihai, cu care am fost în prima delegaţie în Franţa pentru calculatoarele IRIS, provin din echipa lui Buznea. Fiind un foarte bun organizator şi ştiind să strângă în jurul lui oameni de calitate, Buznea a pus practic în funcţiune ITC-ul. Spre deosebire de Dinu Buznea, predecesorul acestuia la conducerea ITC, Florin Munteanu, a fost un om deosebit, dar departe de calităţile pe care trebuie să le aibă un conducător.


Mai târziu, după plecarea lui Vasile Baltac în minister, director a venit Tudor Emil, fost şef al secţiei militare din ITC, şef de laborator mult timp, iar apoi director adjunct şi director plin. Tudor era cam fricos din fire, iar relaţia dintre ITC şi organele de partid îl obligau de multe ori să ia hotărâri pe loc, ceea ce nu era în firea lui.


Eu am „rezistat” la conducerea ITC până în 1989 când revoluţia l-a pus director pe Ciobanu Traian, din echipa lui Segal Armand. Ciobanu era foarte bun inginer, dar nu atât de bun conducător, după părerea mea, dar revoluţiile nu au logică, iar eu m-am bazat în viaţă pe logică.


• După revoluţie, mulţi oameni de valoare din ITC şi-au căutat un alt drum. De exemplu, bunul meu coleg Maniu Dan, pe care l-am lăsat şef al Centrului de calcul când eu am fost numit director în 82, a plecat după revoluţie în SUA, undeva în zona New Jersey, unde lucrează tot într-un centru de calcul.


Dar şi dintre cei care au rămas în ţară foarte mulţi au avut cariere de mare succes în afaceri, ca să nu pomenesc decât de Dan Roman şi Nicolae Badea.


La Dan Roman mi s-a părut esenţială, pentru institut în special, capacitatea sa organizatorică. Pe vremea aceea, proiectarea asistată de calculator era un vis, un deziderat foarte greu de realizat. Pentru că orice proiect are o parte de proiectare propriu-zisă şi o parte de desenare a ceea ce ai gândit şi calculat. În ITC nu aveam atunci aceste facilităţi, iar Dan Roman a primit sarcina să se ocupe de această chestiune şi a realizat-o magnific. Am ajuns să avem atât un sistem de proiectare pe calculator, cât şi o masă de mare performanţă pentru desenat. Dan Roman a început treaba asta şi a realizat-o la un nivel foarte bun.


Nicu Badea (Dincă) era un foarte bun organizator, dar şi un mare pasionat de economie. Era şi un coleg loial. Nu s-a folosit niciodată de faptul că era ginerele lui Dincă (Teleagă). A rămas de o corectitudine impecabilă şi acelaşi pasionat de tehnică de calcul.


• Eu n-am nici o calitate din punct de vedere al afacerilor şi am recunoscut întotdeauna acest lucru. Mi-a plăcut să organizez, dar la afaceri am fost şi rămân o nulitate. Pentru că sunt două lucruri distincte. Am destui foşti colegi care deţin ambele calităţi.


De exemplu, fostul meu coleg de şcoală Ion Ţiriac este şi bun organizator şi geniu în afaceri (dar şi un zgârcit notoriu). În business trebuie să fii foarte realist, cu picioarele pe pământ, să ai o viziune clară despre ce se întâmplă. Dacă ştii să oferi ce, cui şi când trebuie, câştigi. Dacă vii peste 5 minute poţi să pierzi tot. Eu, ca director în ITC, ştiam altceva. Noi nu cumpăram şi nu vindeam nimic.



Tags: IT&C

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite