Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

TCO şi Open Source, un argument viabil pe timp de criză?

18 Decembrie 2008



Previziunile analiştilor sunt pesimiste – criza economică mondială reduce drastic apetitul companiilor de a mai investi în soluţii IT. Totuşi, în ciuda previziunilor negative, tehnologia Open Source înregistrează o rată de creştere constantă, fiind cotată drept soluţia ideală depăşirii acestui impas. Argumentele financiare sunt însă dificil de ţinut sub control.

La începutul lunii decembrie, la Paris, s-a desfăşurat prima ediţie a Open World Forum, eveniment în cadrul căruia 160 de specialişti în domeniul software-lui Open Source au susţinut prezentări în faţa unei audienţe internaţionale de 1.200 de persoane. Alegerea capitalei Franţei ca loc de desfăşurare a acestui prim forum mondial nu este deloc întâmplătoare – Hexagonul este una dintre ţările europene cu cea mai mare rată de penetrare a programelor Open Source, după cum o indică studii recente realizate de cabinetele de analiză. (De altfel, o confirmare a interesului sporit pe care francezii o acordă acestui tip de soluţii informatice a reprezentat-o şi prezenţa oficialităţilor franceze la eveniment, care au subliniat importanţa conceptului şi rolul său în inovare, competitivitate etc.).


Vârsta maturităţii


Din perspectiva analiştilor, acest prim forum mondial reprezintă recunoaşterea maturităţii aplicaţiilor Open Source, care au depăşit „vârsta rebelă“, a inovatorilor independenţi şi contestatari (consideraţi adevăraţi „anarhişti IT“ de către editorii soluţiilor proprietare şi pe care Bill Gates nu a ezitat să-i numească „comunişti de tip nou“, cu ani în urmă, ce-i drept). Maturizarea nu s-a produs, evident, la Paris, comunitatea Open Source pactizând cu business-ul corporatist de câţiva ani buni, astfel că, la ora actuală, aplicaţiile de tip sunt prezente în sistemele informatice ale multor companii respectabile.


Mariajul dintre software-urile libere şi cele proprietare nu mai este la ora actuală un secret, ci este recunoscut public de către giganţi ai industriei IT precum IBM sau Oracle, care sunt implicaţi serios în dezvoltarea şi promovarea acestui tip de aplicaţii.


De altfel, ascensiunea soluţiilor OS şi sistemelor de operare nu a putut fi ignorată nici de către Microsoft, care a încheiat cu câţiva ani în urmă o „mezalianţă“ cu Novell (gest catalogat drept un „pact diabolic“ de către susţinătorii cauzei libere, dar justificat din perspectiva specialiştilor, care l-au interpretat ca un răspuns al lui Gates la ofensiva Oracle în domeniul Linux).


O certitudine ce nu mai poate fi ignorată


Dincolo de catalogările generale, datele demonstrează clar că soluţiile Open Source ocupă o poziţie solidă. Astfel, conform unui studiu Forrester Consulting, comandat de Bull şi prezentat cu ocazia Open World Forum, aplicaţiile Open Source sunt componente esenţiale ale aplicaţiilor critice, serviciilor şi produselor strategice, pentru 45% din cele 132 de mari companii intervievate (studiul a fost finalizat în septembrie 2008). Conform acestui studiu, companiile care au adoptat soluţii Open Source de management au ales astfel: aplicaţii CRM – 31%, aplicaţii de suport decizional – 33%, diverse aplicaţii de mangement – 38%.


Concluzia studiului Bull-Forrester este fără echivoc: „Managerii nu mai pot neglija la acest moment opţiunea Open Source!“. Un verdict clar, care demonstrează că a fost depăşită perioada în care OSS însemna doar câteva proiecte experimentale. De altfel, proiectele din sectorul public din ţări ca Franţa, Germania sau Marea Britanie (principalele promotoare ale „curentului“ Open Source Systems în Europa) au devenit repere şi modele de bune practici pentru alte verticale industriale (precum sectorul manufacturier) sau ţări. Chiar şi sectorul financiar, recunoscut pentru conservatorismul său (sau, mai precis, reticenţa faţă de inovaţie), nu a rămas neafectat de acest fenomen.


Conform unui alt studiu recent, realizat de către cabinetul de consultanţă Gartner şi dat publicităţii în luna noiembrie, 85% din companiile din întreaga lume utilizează tehnologii Open Source. Studiul, realizat pe un eşantion de 274 de companii din Europa, Statele Unite şi Asia, a mai arătat că restul de 15% din companii preconizează utilizarea acestui tip de tehnologii începând de anul viitor.


Un alt studiu de anul acesta, realizat de către IDC şi sponsorizat de Linux Foundation, piaţa mondială a soluţiilor Linux, va atinge valoarea 50 de miliarde de dolari în 2011 (în 2007 a generat o cifră de afaceri evaluată la 21 de miliarde de dolari).
S-ar părea deci că, în actualul context economic, concluzia organizatorilor Open World Forum este pertinentă: „Tehnologiile Open Source reprezintă o oportunitate deosebită, un motor al schimbării, un catalizator care poate modifica radical practicile industriei software şi poate deschide noi pieţe, neexploatate încă“.



Tags: TCO, Open Source

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite