Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Protecţia serverului de mail. Prima linie de apărare

19 Decembrie 2008



Emailul este, incontestabil, cea mai folosită aplicaţie de business la nivel global, iar attachment-ul cel mai utilizat element de lucru colaborativ. Ca urmare, prin serverele de mail trec cele mai valoroase informaţii ale unei companii, iar preocuparea pentru securitate trebuie să fie maximă.

La prima vedere, siguranţa fluxului de mail care tranzitează serverul presupune, din punct de vedere al soluţiilor de securitate IT, acoperirea aceloraşi aspecte ca şi în cazul desktop-urilor: viruşii (înţelegându-se o categorie mai largă de malware: troieni, viermi, rootkit etc), spam-ul şi phishing-ul. Totuşi, produsele tradiţionale destinate staţiilor de lucru nu acoperă nevoia ridicată de securitate a serverelor de mail, iar vendorii de profil au dezvoltat aplicaţii dedicate, special construite şi optimizate pentru a monitoriza, scana sau filtra traficul de mail. Mai mult, produsele dedicate oferă posibilitatea administrării centralizate a produselor, facilităţi ce permit o configurare mai facilă, primirea de avertismente legate de configurare, generarea de rapoarte şi statistici asupra traficului. BitDefender oferă două produse pentru această nişă, Security for Mail Servers şi Security for Exchange, produse destinate tuturor versiunilor de servere Exchange, serverelor mail generice pe Windows SMTP şi serverelor mail pe platforme Linux& FreeBSD. Ambele produse conţin tehnologia B-HAVE, dezvoltată de BitDefender, ce permite detectarea cu promptitudine şi acurateţe a programelor periculoase noi sau necunoscute, pe baza comportamentului lor. Avantajul detecţiei cu ajutorul euristicii comportamentale a fost confirmat de organisme de certificare ca ICSA Labs, Virus Bulletin şi Checkmark.


Productivitate crescută în mediul de afaceri

Utilizarea unor aplicaţii profesionale pentru protecţia, monitorizarea şi filtrarea traficului de mail are un efect direct asupra productivităţii angajaţilor, în măsura în care aceştia folosesc tot mai intens mesageria electronică. Spre exemplu, BitDefender Security for Mail Servers şi Security for Exchange permit:


• Creşterea productivităţii prin reducerea spam-ului;
• Reducerea fluxului de mesaje e-mail şi creşterea vitezei de livrare a acestora;
• Scăderea consumului de resurse ale serverului prin procesul optimizat de scanare;
• Filtrarea tuturor mesajelor care trec prin serverul Exchange, pe baza conţinutului (subiect, expeditor, destinatar) şi a ataşamentelor acestora sau a altor criterii predefinite.


Produsele de mail pentru platforme Windows conţin Filtrul Directory Harvesting, ce protejează împotriva tentativelor de furt de adrese valide de pe serverul de e-mail. Atât BitDefender Security for Mail Servers, cât şi BitDefender Security for Exchange, beneficiază de tehnologia anti-phishing, care detectează tentativele de copiere a înfăţişării, precum şi a conţinutului mesajelor autentice, în vederea păcălirii destinatarului acestora pentru obţinerea ilegală de date confidenţiale.


Uşurinţă sporită în utilizare


Avantajele majore ale produselor dedicate serverelor de mail sunt administrarea centralizată şi flexibilitatea în configurare. Astfel, este posibilă configurarea la distanţă a protecţiei serverului prin simpla instalare a consolei de administrare pe unul dintre calculatoarele din interiorul reţelei. Complementar, aplicaţiile generează statistici şi rapoarte detaliate cu ajutorul unei baze de date care înregistrează întreaga activitate. Pot fi generate politici de utilizare la nivel de utilizator sau de grup, ceea ce face procesul de filtrare şi scanare mult mai flexibil. În cazul detectării unei anomalii, aplicaţia trimite imediat mesaje de avertizare către personalul însărcinat cu securitatea şi administrarea reţelei. De asemenea, după trecerea prin filtrele antivirus, antispam, pe bază de conţinut şi de ataşament, mesajele e-mail periculoase sau supuse unor restricţii pot fi izolate într-o zonă de carantină în care pot fi administrate după cum se consideră necesar.


Sistemul de licenţiere pentru BitDefender Security for Mail Servers şi Security for Exchange este per user şi per an. Pentru numărul de useri nu există o limită, însă perioada disponibilă pentru licenţiere este de la 1 la 3 ani. Administrarea acestor soluţii poate fi externalizată către o companie specializată. BitDefender îşi încurajează partenerii să ofere astfel de servicii de management ca o valoare adăugată, însă nu are în portofoliu o soluţie dedicată de acest tip. Ambele produse beneficiază de suport tehnic 24/7.



Tags: securitate

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite