Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

GEO stabileşte noi strategii împotriva dezastrelor

19 Decembrie 2008



Bucureşti – Centrul de comandă în 2008

Viitorul sistemului GEO (Grupul pentru Observarea Pamântului) s-a stabilit anul acesta la Bucureşti. S-au căutat cele mai bune forme de colaborare între statele membre, s-au stabilit politicile viitoare şi s-au creat noi contacte. Totul pentru o lume ecologică, mai sigură. În lupta comună pentru o planetă mai curată, orice utilizator cu acces la Internet poate acum folosi informaţiile obţinute de un sistem global complex, format prin interconectarea mai multor sisteme diferite de observare (sateliţi, staţii terestre etc) a mediului.


Dezastrele din China au adus Geo în Casa Poporului

Agenţia Spaţială Română (ASR) şi Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică au organizat sesiunea GEO de anul acesta, deşi România era organizatoare abia în 2010.

China nu a mai putut organiza evenimentul din cauza unor cutremure şi inundaţii. “Ca membru de numai un an, ţara noastră are deja un sistem de radare meteorologice, care îmbunătăţesc mult studiile pentru timpul probabil, dar şi o reţea de mare precizie şi un sistem integrat de monitorizare seismică. Apoi ASR şi-a dovedit capacitatea de monitorizare şi prelucrare a datelor din satelit după inundaţiile din 2005-2008. Vom avea în curând şi un sistem integrat de informaţii pentru Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului”, arată Marius-Ioan Piso, preşedintele ASR.



GEO vorbeşte româneşte din 2009


“Am testat acest portal GEO românesc la standul ESRI România (Environmental Systems Research Institute Inc., cu sediul central in Redlands, California). Conceput pentru Ministerul Mediului, este deja funcţional, lipsindu-i însă o parte a datelor geospaţiale. De aceea va fi online în februarie-martie 2009, când vom avea toate datele de la instituţiile implicate”, arată Daniela Saizu, reprezentant Marketing and Sales ESRI. Atunci, reprezentanţii instituţiilor respective vor putea oricând prelua sau adăuga informaţii în portal, utilizând o parolă, astfel încât baza de date va fi actualizată constant.

Iată ce va conţine portalul: hărţi GIS generale, de agricultură, pentru conservarea naturii (floră, faună), hărţi de zgomot, pentru calitatea apei şi a aerului, topografice, pentru industrie, hărţi cu datele specifice fiecărei instituţii în parte. Din secţiunea de Download persoanele înregistrate vor putea descărca informaţii existente de la care să pornească o nouă cercetare. “Primăria municipiului Galaţi este deja un exemplu pozitiv, având deja realizată o hartă de zgomot a oraşului”, ne-a informat Daniela Saizu.

Model de afacere pentru firmele noastre

Dezvoltarea de servicii noi poate aduce profit celor cu capacitate antreprenorială, prin folosirea informaţiilor gratuite din sistemul GEO. Acesta este un bun prilej pentru găsirea de noi metode de a crea valoare adăugată. Un exemplu concret este Google Earth, care face bani cu imaginile gratuite puse la dispoziţie de sistemul american de sateliţi.

”Îngeri păzitori” de sute de milioane de euro

Răspunsul european pentru nevoia de informaţii geo-spaţiale este dat de programul GMES (Global Monitoring for Environment and Security) - o colaborare între Comisia Europeană şi The European Space Agency (ESA), care va combina observaţiile din satelit cu cele de la sol pentru acces autonom şi independent la date, coordonate, informaţii şi analize pentru luarea deciziilor corecte în ceea ce priveşte mediul şi securitatea în domeniul politic, dar şi în cel privat. GMES va cuprinde şi sistemul de 5 sateliţi Sentinel (în valoare de sute de milioane de euro fiecare) care se va construi gradual. Faza pilot include primele servicii deja operaţionale în 2008. Urmează lansarea pe rând a sateliţilor de observare a Pământului. Primul, Sentinel-1 (în valoare de 229 milioane de euro - proiectare şi construcţie) va fi lansat în 2011; Sentinel-2 şi 3 sunt programaţi pentru 2012, urmând apoi Sentinel 4 şi 5, care vor fi utilizaţi pentru meteorologie şi climatologie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite