Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ICPE - CA Bucureşti duce ingineria electrică în zona excelenţei

19 Decembrie 2008



Premiul pentru “cea mai eficientă promovare a rezultatelor cercetării”, acordat în cadrul Topului Excelenţei în Cercetare, a revenit anul acesta Institutului Naţional de CD pentru Inginerie Electrică - Cercetări Avansate. ICPE - CA Bucureşti atrage atenţia şi prin faptul că în ultimul timp a lansat în economie cele mai multe produse din rândul institutelor de cercetare, prin numărul mare de brevete depuse şi acordate anual, şi prin capacitatea rapidă de dezvoltare. În spatele acestor realizări se află o strategie de management eficientă, gândită şi pusă în aplicare în principal de către prof. dr. fiz. Wilhelm Kappel, Directorul General ICPE – CA.

Care sunt modalităţile prin care ICPE-CA a reuşit să realizeze o promovare profesionistă?

Înfiinţat în 2004 ca institut naţional, ,desprins din ICPE în 2001, ICPE-CA trebuia personalizat, trebuia să devină cunoscut. Suntem printre primele institute cu departament de Relaţii Publice, o raritate printre institutele de cercetare din România, pentru că am înţeles importanţa comunicării. Apoi, activitatea ICPE-CA este îndreptată către cercetarea aplicativă, produsele de calitate sporindu-ne vizibilitatea. Ca institut tânăr, ICPE-CA nu are însă un brand propriu, dar rezolvăm un spectru larg de probleme, cu un personal bine pregătit şi cu experienţă. Căutăm totuşi un produs propriu “locomotivă” care să fie automat asociat cu numele Institutului şi, în acest sens, vom avea câteva realizări deosebite în 2009. Depunem anual cam 10 cereri de brevet (16 în 2008 şi 6 brevete acordate). Cercetare fundamentală facem numai ca mijloc de a crea produse noi, dar aceasta contribuie şi la aprecierea institutului prin literatura de calitate publicată în reviste ISI.

Aveţi şi o publicaţie proprie, ”Journal of Romanian Electrical Engineering”, care susţine bunul renume al Institutului…

Institutul are propria publicaţie electronică, care va fi tipărită la începutul lui 2009, după ce vom aduce un redactor-şef cu experienţă în domeniu, cunoscut internaţional şi cu veleităţi ştiinţifice. Aşteptăm şi cotarea ISI a revistei şi creăm condiţii cât mai bune, pentru a atrage specialişti din afară, care să ne crească vizibilitatea. În acest sens, un profesor român care predă în altă ţară va deveni în 2009 şef de laborator la noi. Avem colaborări bune cu multe institute şi persoane din întreaga lume.

În cel mai important program european de cercetare, PC7, aţi reuşit să câştigaţi proiecte?

Coordonăm două proiecte din fonduri europene în PC7. Primul este un studiu independent, PROCUST (Promotion of Competence to Up-grade the RTD Potential in Science and Technology), un proiect de evaluare a performanţelor institutului în plină desfăşurare. Realizând o legătură cu mitul lui Procust, aici entitatea chinuită va fi chiar Institutul, cu tot personalul. O echipă străină va face o analiză complexă şi va propune un plan “de îndreptare”. Ne vom supune recomandărilor din studiu, încă din ianuarie 2009, după primul raport, pentru a fi performanţi pe scena internaţională.

Al doilea proiect este axat pe dezvoltarea potenţialului de cercetare în domeniul resurselor regenerabile de energie. ICPE-CA participă şi la alte proiecte FP7 în cadrul unor consorţii mari. Nu pot să nu menţionez câştigarea unui proiect foarte important, de 11 milioane de euro, atras din fonduri structurale, ce vizează completarea dotării şi dezvoltarea capacităţii de cercetare.

Puneţi accent pe cercetarea în compatibilitate cu mediul înconjurător. Este această cercetare ”ecologica” un punct principal în politica institutului?

Ecologicul se regăseşte în produsele noastre care nu solicită mediul sau resursele naturale, iar prin efectul şi aplicarea lor contribuie la bunăstarea socială. Acum suntem în plină tranziţie de pliere pe cerinţele actuale de “mai mic, mai economic, mai ecologic”. Deşi nu avem nanotehnologii propriu-zise, ICPE-CA creează nanomateriale cu tehnologii clasice, în special partea de măsurare şi interpretare a cercetării fiind în domeniul nano.

Calitatea resurselor umane determină invariabil calitatea rezultatelor. Cum motivaţi personalul valoros?

Ne apreciem cercetătorii premiind brevetele şi realizările deosebite. Cel mai mare premiu acordat până acum este de 5.000 de RON pentru realizarea unui generator sincron cu magneţi permanenţi pentru eoliene. Mobilizăm multă creativitate şi provocăm realizări, lista nominalizărilor cu premiile aprobate în consiliul de administraţie fiind afişată în Institut. De trei ani premiem lucrările publicate în reviste cotate ISI, cu efect pozitiv în rândul personalului. Astfel, am publicat peste 60 de articole în 2007, un număr destul de mare pentru un institut implicat, în primul rând, în cercetarea aplicativă.

Cum reuşiţi să atrageţi tineri capabili în cercetare?


Avem mulţi tineri la ICPE-CA, media de vârstă fiind în 2007 puţin peste 41 de ani. Tinerii cercetători sunt implicaţi în proiecte de cercetare care au legătură cu lucrarea lor de doctorat, ambele având trei ani ca termen de finalizare. Concordanţa este foarte valoroasă, cercetarea devenind mai ieftină şi realizată de un om dublu motivat - prin salariu şi prin dorinţa de calificare şi de promovare ca doctor. Metoda va fi generalizată, fiind un mod extrem de eficient de a face cercetare. În prezent, nu mai admitem doctoranzi cu teză diferită de proiectele Institutului. Dotarea de nivel internaţional ne aduce aproape de tendinţa mondială în cercetare, crescând încă o dată nivelul cercetărilor făcute în Institut. Apoi, contractul de muncă negociat cu sindicatul, existent de la înfiinţare, este unul înţelept, progresist, inovativ, care promovează creativitatea. Conform acestuia, la fiecare doi ani, tot personalul trebuie să aibă câte un curs de specializare în afara ţării, un avantaj atractiv pentru tineri. Chiar şi părerile diferite din consiliile de administraţie au o influenţă benefică, iar creativitatea şi forţa de muncă a tinerilor este în echilibru cu experienţa celor mai în vârstă.



Prof. dr. fiz. Wilhelm Kappel
Director General ICPE – CA



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite