Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Tehnici moderne de diagnostic precoce şi radioterapie a cancerului

19 Decembrie 2008



În perioada 26-28 noiembrie 2008 a avut loc la Hotelul Caro din Bucureşti workshop-ul “Radioizotopi şi biomolecule – Un parteneriat pentru diagnosticul precoce şi radioterapia ţintită a cancerului”, www.nipne.ro/radiofarm, organizat de IFIN-HH şi ANCS în parteneriat cu Institutul Oncologic “Prof. Dr. Al. Trestioreanu”, Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila, Centrul de Imunologie al Institutului de Virusologie “Ştefan S. Nicolau”.

Cercetările privind utilizările izotopilor radioactivi în aplicaţii medicale, precum diagnosticul precoce prin imagistică PET/ SPECT şi radioterapia ţintită a cancerului, au atins un nivel înalt de interdisciplinaritate. În acest context, prezentarea direcţiilor actuale, precum şi a ultimelor dezvoltări în domeniile radiofarmaciei, oncologiei, imagisticii şi medicinii nucleare, a devenit esenţială.

Principalul obiectiv al workshop-ului a fost prezentarea problemelor actuale privind cercetarea şi utilizarea clinică a radiofarmaceuticelor bazate pe biomoleculele marcate cu radioizotopi. Totodată, s-au urmărit încurajarea contactelor ştiinţifice şi promovarea legăturilor dintre cercetătorii care lucrează în institute (fizicieni, chimişti, biologi, biochimişti, radiofarmacişti) şi medici, pe de o parte, şi dintre colectivele de cercetare preclinică/clinică şi autorităţile în domeniu, reprezentate de Agenţia Naţională a Medicamentului, pe de altă parte.

Un număr de 64 participanţi au fost prezenţi la această manifestare (58 din ţară şi 6 din străinătate). Am fost onoraţi de prezenţa unor personalităţi din domeniul radiofarmaciei şi oncologiei: Prof. Roberto Pasqualini (IBA Molecular, Franţa), Prof. Dr. Christian I. Chiricuţă (Institute of Radiation Oncology, Limburg, Germania), Prof. Joseph Kornyei (Isotop Institute, Ungaria), Dr. Renata Mikolajczak (POLATOM, Polonia), Dr. Ioannis Pirmettis (NCSR Demokritos, Institute of Radioisotopes and Radiodiagnostic Products, Grecia). Un interes deosebit a fost manifestat pentru lecţiile invitate susţinute de aceştia, care au scos în evidenţă principalele preocupări în cercetarea oncologică pe plan naţional şi internaţional. Au fost prezentate rezultatele unor grupuri de cercetare din domenii implicate în cercetarea de radiofar-maceutice: aplicabilitatea noilor tehnici de sinteză rapidă (click chemistry) pentru prepararea radiofarmaceuticelor, noi complecşi ai 99mTc utilizaţi în imagistica tumorilor şi detecţia nodulului limfatic santinelă, rolul radicalilor liberi în citotoxicitatea indusă de biomoleculele radiomarcate, selectarea potenţialilor vectori biologici pentru radioimunoterapia cancerului, marcarea şi testarea biologică a potenţialilor agenţi, identificarea de ţinte terapeutice, efecte biologice induse la nivel celular, determinarea radiosensibilităţii cromozomiale a limfocitelor, standardizarea radionuclizilor terapeutici, aplicaţii informatice pentru monitorizarea pacienţilor după radioterapie, sisteme automatizate de sinteză a [18F]FDG, utilizarea tehnicilor combinate (radioimagistică şi RMN) pentru evaluarea leziunilor active în patologia osoasă, modele animale experimentale utilizate pentru testarea comportamentului in vivo a radiofarmaceuticelor, studii radiometrice in vivo şi in vitro pentru caracterizarea analogilor nucleozidici. Au fost prezentate lucrări tip review privind aplicaţiile clinice ale radioimunoterapiei în hematologie, diagnosticul diferenţial al cancerelor de piele utilizând radionuclizi emiţători â+, principiile, stadiul şi aplicabilitatea radioterapiei ţintite a cancerului.

O privire globală asupra radiofarmaceuticelor şi biomoleculelor a condus la identificarea unor noi direcţii de cercetare. Interdisciplinaritatea abordărilor a creat premisele realizării unor noi proiecte de cercetare, în parteneriate mai largi, cu ambiţi-oase obiective ştiinţifice.

De asemenea, work-shop-ul a contribuit la procesul de educaţie medicală continuă şi a creat oportunităţi de diseminare a rezultatelor ştiinţifice către domeniile social şi economic.



Tags: Cercetare

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
dana
Centrul Oncofort ofera servicii de radioterapie ca in strainatate, urmand modelul Austriac...detalii pe www.oncofort.ro
06 Ianuarie 2011, 05:13:47