Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romānia un jucător cu iniţiativă pe piaţa AMR europeană

19 Decembrie 2008



Odată cu directivele Consiliului Europei referitoare la liberalizarea pieţei de utilităţi piaţa europeană a soluţiilor de Automated Meter Reading a cunoscut o evoluţie extrem de dinamică, reuşind chiar să surclaseze Statele Unite, unde acest concept are o vechime mult mai mare. În România există deja o serie de proiecte finalizate, potenţialul pieţei nefiind încă acoperit integral.

AMR (Automatic Meter Reading), AMI (Advanced Meter Infrastructure), AMM (Automated Meter Management) sau MDM (Meter Data Management) reprezintă o suită de tehnologii complementare care au la bază aceeaşi „nevoie“ – „meter reading“, respectiv citirea aparatelor de măsură (sau a contoarelor).


O nevoie veche, dar care, ca urmare a evoluţiei tehnologice şi sub presiunea măsurilor de reglementare ale Uniunii Europene (referitoare la liberalizarea pieţei de utilităţi), a cunoscut o schimbare radicală în ultimul deceniu.


Limitările „metodei clasice”


Schimbările survenite atât în plan tehnologic, cât şi în cel legislativ, precum şi evoluţia mediului de business au făcut ca vechea practică a „citirii contoarelor“ prin intermediul agenţilor din teren să devină rapid nerentabilă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, din punct de vedere al costurilor şi al timpului alocat acestei operaţiuni (dar şi al timpului necesar procesării datelor obţinute – culegerea informaţiilor, introducerea manuală a acestora în sistem etc.). Apoi o altă problemă frecventă este cea a acurateţii datelor obţinute – numărul mare de intervenţii umane măreşte gradul de eroare. Actualizarea informaţiilor este şi el un punct critic al metodei clasice, mai ales în ceea ce priveşte consumatorii industriali, care înregistrează fluctuaţii mari de consum.


Un alt impediment major îl reprezintă evaluarea consumurilor, care, fără o cunoaştere în timp real a valorilor acestora (maxim şi minime, care variază în funcţie de diverşi parametri), nu se poate realiza decât printr-o aproximare grosieră. Ceea ce limitează posibilităţile consumatorilor de a alege dintre tipurile de abonamente create pe baza profilurilor de consum rezultate din aceste evaluări.


Avantajele „contoarelor inteligente”


Toate aceste probleme au impus crearea şi dezvoltarea unor sisteme mai rapide şi mai fiabile de culegere a informaţiilor, care să poată fi integrate facil cu sistemele informatice ale furnizorilor de utilităţi.
Primii paşi în această direcţie au fost realizaţi în Statele Unite, respectiv piaţa nord-americană a furnizorilor de energie, unde a fost dezvoltat, la începutul anilor 1980, conceptul de „smart meters“. „Contoarele inteligente“ reprezintă o clasă de dispozitive care permit comunicarea bidirecţională, respectiv citirea şi înegistrarea la distanţă a datelor de consum, a parametrilor de livrare, semnalarea incidentelor, introducerea automată a datelor în sistemele de facturare etc. Pentru realizarea tuturor acestor operaţiuni se utilizează un mix de tehnologii, hardware, software şi de comunicare.


Un prim avantaj oferit de „contoarele inteligente“ rezidă în economiile realizate – prin automatizarea operaţiunii de citire, monitorizare şi înregistrare a incidentelor se reduc considerabil costurile induse de deplasare a echipelor în teren pentru realizarea acestor manevre.


Automatizarea aduce cu ea economii de timp, acurateţe mai mare, evaluări mai precise a consumurilor, precum şi posibilitatea integrării cu sistemele informatice ale furnizorilor de utilităţi, în special cu aplicaţiile de facturare. Totodată, posibilitatea emiterii de notificări sau alertări pentru anumite tipuri de incidente, permite prevenirea accidentelor şi fraudelor, cu un timp de răspuns mult mai mic decât în cazul soluţiilor tradiţionale.


Nu sunt însă singurele câştiguri obţinute. Prin crearea unei infrastructuri dedicate (Advanced Meter Infrastructure) şi a unui sistem de management al datelor furnizate de „contoarele inteligente“ (Automated Meter Management) se pot evalua şi aproxima mai exact consumurile, ceea ce permite crearea unor tipuri de abonamente care să răspundă mult mai fidel cerinţelor pieţei. (Iniţial, „citirea contoarelor“ indica doar cât consumă un utilizator, fie el casnic sau industrial, dar nu şi când realizează cea mai mare parte a acestui consum. Sistemele de „smart metering“ oferă o soluţie economică de furnizare a acestor informaţii, permiţând introducerea de politici de preţuri diferenţiate în funcţie de ora şi de sezonul în care se realizează acestea.)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite