Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Romānia un jucător cu iniţiativă pe piaţa AMR europeană

19 Decembrie 2008




Prin adăugarea sistemelor şi soluţiilor de telemetrie în aceste sisteme avnsate de control şi măsurare se pot elimina chiar unele intervenţii, nemaifiind necesară trimiterea echipelor de intervenţie,
ceea ce generează din nou economii semnificative.


Toate aceste automatizări asigură în final un grad superior de satisfacţie al clientului (de exemplu, acesta îşi poate vizualiza on-line volumul de consum în timp real, dacă soluţia permite acest lucru), la ale cărui solicitări furnizorul poate răspunde mult mai prompt şi mai exact.


Europa, o piaţă cu evoluţie rapidă


Intrată aproape două decenii mai târziu pe această piaţă, Europa a reuşit să acopere rapid decalajul existent, devenind la ora actuală, conform analiştilor, principala piaţă în domeniul soluţilor AMR(Automatic Meter Reading) şi AMI (Advanced Meter Infrastructure). Aşa cum aminteam, un rol important în acest sens l-au avut reglementările Uniunii Europene, care au creat un mediu competitiv mult mai mai omogen decât cel american.


Presiunea legislativă a început să se facă simţită încă de acum 10 ani, când, prin Directiva 98/30/UE, Consiliul Europei a solicitat ţărilor membre ale UE adoptarea unui set de reguli comun cu privire la transportul, distribuţia şi stocarea gazului, în vederea creării unei pieţe europene a gazului consolidate. Liberalizarea pieţelor furnizorilor de energie (nu numai cea a gazului, ci şi a energiei electrice, apei etc.) a facilitat apariţia unui număr din ce în ce mai mare de Value Added Resellers (VAR), precum şi de servicii cu valoare adăugată (Value Added Services – VAS), apărute ca urmare a necesităţii fidelizării clientului. Un alt act normativ cu influenţă majoră în acest sens este Directiva EU 2003/54/EC, care impune ţărilor membre ca, până în iulie 2007, să ofere consumatorilor posibilitatea de a-şi alege liber furnizorii de energie.


Un rol esenţial în crearea omogenităţii pieţei europene l-a jucat furnizorul de utilităţi italian Enel, care a demarat la începutul anilor 2000 un amplu proiect de modernizare a reţelei sale electrice, la sfârşitul anului 2005 reuşind să contorizeze prin „smart meters“ întreaga sa bază de 27 de milioane de clienţi. Conform datelor furnizate de oficialii Enel, investiţia în acest proiect de amploare, care a fost de aproximativ 2,1 miliarde de euro, va fi amortizată în patru ani prin câştigurile operaţionale de peste 500 de milioane de euro. Ca urmare a succesului repurtat de compania europeană, soluţiile dezvoltate şi implementate de aceasta (în 2004 Enel a încheiat un parteneriat cu IBM în ceea ce priveşte soluţiile de „automated metering“) au devenit un soi de standard în Europa şi nu numai.


Italia nu este însă singura ţară europeană în care au fost demarate astfel de proiecte. Conform studiului realizat de compania de consultanţă Berg Insight, Marea Britanie, Spania, Olanda şi Suedia au făcut opţiuni serioase în acest sens, la acestea adăugându-se Germania, Franţa, Polonia şi Belgia. Potrivit analiştilor, lista se extinde de la an la an, numeroase alte ţări iniţiind proiecte de „smart metering“.


Proiectele locale, numeroase, dar mici

Şi România apare pe harta europeană a proiectelor AMR, dar nu ocupă un loc fruntaş. Pe plan local au fost implementate mai multe astfel de soluţii, însă fără o acoperire foarte mare. Majoritatea proiectelor şi soluţiilor aparţin companiilor din zona automatizărilor şi telemetrie (soluţiile AMR-AMM sunt considerate ca fiind un sub-sector al soluţiilor de tipul Machine-To-Machine şi sunt cotate de către specialişti ca prezentând cel mai mare potenţial de creştere din întreaga suită a soluţiilor M2M).


Există însă şi o serie de companii software locale care au deja o serie de proiecte în acest sector, dintre acestea remarcându-se Ness Technology (cu mai multe proiecte în zona utilităţilor) şi Novensys (un proiect de amploare cu E.ON Gaz România).
Alte proiecte sunt cele realizate de ETA Automatizări Industriale la CET Timişoara (telecitire contoare de energie termică şi gaz), Calor Timişoara (telecitire presiuni şi contoare de energie termică), Electrocentrale Deva, Mintia (telecitire contoare de energie termică), RA Acatel Cristuru Secuiesc (telecitire contoare de energie termică).


Nu în ultimul rând, trebuie menţionată prezenţa în România a unor mari jucători internaţionali, precum IBM, Oracle, SAP sau Siemens, cu numeroase proiecte şi soluţii la nivel mondial în domeniul AMR.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite