Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Domeniu >> Categorie >> Tip Continut

Ghidul Gartner de depasire a crizei

14 Ianuarie 2009



Cabinetul de consultanta Gartner a dat publicitatii recent un ghid de depasire a crizei, adresat exclusiv departamentelor IT. Documentul, care cuprinde o serie de 10 recomandari, se vrea a fi un adevarat plan de supravietuire pentru a face fata acestei "crize fara precedent", dupa cum o catalogheaza analistii.
Cabinetul de consultanta aminteste ca numeroase companii au luat deja decizia de a-si reduce bugetele IT, in timp ce alte departamente IT estimeaza ca o asemenea decizie este inerenta in lunile ce urmeaza. De altfel, la inceputul lunii noiembrie 2008, 40% dintre cele de 243 de depatamente informatice interogate de publicatia americana CIO prevedeau deja o reducere a bugetului lor in 2009. Primele vizate a inregistra scaderi drastice erau contractele de externalizare si/sau proiectele informatice de lunga durata. 34% dintre CIO care au participat la aceasta ancheta preconizau, la data realizarii sondajului, ca estimarea cea mai optimista este de a-si mentine bugetele din 2008.
Analistii Gartner recomanda ca principala solutie de depasire a crizei axarea pe reducerea sistematica a costurilor si realizarea de analize interne, care sa permita optimizari in plan oprational, dar si revenirea rapida la o situatie normala. Totodata, cabinetul insista asupra acordarii unei atentii deosebite resursei umane, analistii considerand ca este perioada optima pentru ameliorarea nivelului de competente ale efectivelor interne. O alta recomandare pentru 2009 este focalizarea pe inovare, respectiv gasirea de noi produse si tehnologii novatoare, dar nu foarte costisitoare. Este momentul optim, considera Gartner, de a explora totalitatea posibilitatilor oferite de solutiile de social networking (care nu implica proiecte de amploare si costisitoare) si alte unelte din sfera Web2.0 (blog, tweet etc.), pentru a ameliora vizibilitatea companiei, dar si pentru a imbunatatii lucrul colaborativ in cadrul organizatiilor. Si cloud computing poate reprezenta o noua directie de dezvoltare, insa analistii recomanda abordarea cu prudenta a acestui nou concept, propunand testarea succesiva a ofertelor mature existente pe piata.
O ultima recomandare a cabinetului Gartner se adreseaza direct sefilor de departamente informatice (CIO) carora li se atrage atentia de a nu intra in contradictie cu ierarhia organizationala...



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite