Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Viorel Darie despre....colegi de breaslă (II)

15 Ianuarie 2009




Victor Grădinescu – şef colectiv implementare sisteme software, a fost în China, RDG, etc. Om calm, deosebit de serios, bun specialist. În prezent este Director Dezvoltare Software la S&T România.


Rigani Mihai - şef laborator asistenţă tehnică software pentru centre de calcul din ţară şi sisteme exportate. Sever în exprimare, făcea totul operativ, lua la rost pe cine trebuia să-l ia. Avea sateliţi bine formaţi profesional: Marcel Pasă, Iancu Codruţ ş.a.


Florin Talpeş - s-a preocupat de prelucrare imagini satelitare, cuploare de imagini, actualmente director general SOFTWIN.
Pe vremea când era la ITC eram prieteni, discutam pe holuri diverse. Era preocupat de doctorat la Politehnică. Apoi el a avut o evoluţie profesională şi socială ascendentă, eu am rămas pe loc şi mi-a fost din ce în ce mai greu să-l mai găsesc, era veşnic ocupat.


Virgil Negoiţă – ICI, cel care a afirmat că a rezolvat teorema lui Fermat, teorema celor 4 culori – om interesant, deşi lumea nu-l prea credea


Ladislau Gaşpar – s-a ocupat cu Biblioteca Naţională de Subprograme


Prof Stelian Niculescu - ICI, Director Liceul de Informatică Tudor Vianu, om prietenos, volubil, blând, bine-cunoscător al mersului informaticii în România. Era cam şchiop de un picior, ceea ce nu-l împiedica să-şi facă bine treaba de profesor. Era nelipsit de pe la simpozioane, conferinţe. Are câteva cărţi de instruire în informatică.


Vlad Bărbunţoiu – a creat un program numit PIX destinat să proiecteze aşezarea optimă de piese pe o placă electronică şi care trebuia să facă optimizarea traseelor de cablaje pe placă, ţinând cont că placa este multistrat. A lucrat la după Revoluţie la IBM Romania iar acum este la S&T România.


Marius Cosma - ITC, în laboratorul lui Corneliu Masek, un tip calculat, tacticos în raporturile cu colegii şi beneficiarii, preocupat de software pentru prospecţiuni geologice în domeniul petrolului, minerit. El şi echipa lui au realizat programe pentru generarea de suprafeţe, volume, traiecte de sondă, etc. Aveau beneficiari PETROMAR Constanţa şi FORADEX Bucureşti. Din echipa lui Cosma a făcut parte şi Emilia Dragne actualmente BIS. După Revoluţie a plecat în Canada, şi toată echipa lui s-a dezintegrat.


Sărăcuţ, Listes Vasile, Rus şi alţii - echipa de excepţie de la Cluj, meseriaşi buni în programare, deserveau compilatoarele pentru sistemele noastre de operare. Erau compilatoare de FORTRAN, COBOL, PL 1.


Prof. Adolf (Dolfy) Drimer de la Politehnică, şef catedră mecanică
Primim, eu şi Werner Schatz (autorul primului program românesc de mat în 2 mutări), invitaţie urgentă să ne ducem la Politehnică la prof. Drimer în legătură cu şahul programat, că are un calculator şi ne oferă toate condiţiile să facem şah programat. Curioşi, ne ducem degrabă la el, ne primeşte la catedra lui spaţioasă, boierească – trebuie să precizăm că şi pe vremea lui Ceauşescu, prof. Drimer arăta ca un veritabil boier – discutăm despre şah, ne spune că el joacă şah la nivel de Maestru ş.a. Iar în toiul discuţiei, prof Drimer pune nişte ceşti de cafea pe masă, le umple cu cafea veritabilă (nu “nechezol”, care şi acela deabia îl găseai pe piaţa românească), şi … culmea uimirii, scoate dint-o cutiuţă niste pastile din alea mici şi albe pe care le pune în ceşti, în loc de zahăr. Ne-a impresionat, în acea vreme nici zahar nu se mai găsea.
După aşa primire, dornici de a porni la treabă, am zis să vedem calculatorul care trebuie programat pentru şah. Intrăm într-o sală spaţioasă şi – uimire : în sală era un calculator FELIX C32 (primul calculator românesc, cu doar 32K memorie). Dar ce configuraţie ! Vreo câteva discuri, câteva benzi. Eu mai uit la D-nul Schatz, ne apucă şi zâmbetul. Apoi, am aflat că acel calculator este “cadoul” FCE către prof. Drimer, o hardughie imensă, pe care IIRUC-ul încercase în repetate rânduri să-l repună în funcţiune dar fără succes. Şi-am aflat atunci că prof. Drimer nici nu ştia ce tip de calculator e acela pe care-l avea în custodie.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Nicolae Lupu
Mai Darie,cam aseptizata istoria asta a ta.Citind-o ,am impresia ca am cunoscut alti oameni.Probabil am visat! Cu sahul ,cum mai stai? -nicu
28 Octombrie 2009, 04:55:00
cluj
vasile listes este o persoana imorala, vicioasa, falsa
21 August 2010, 12:00:35
copilu
De ce spuneti ca dl Listes vasile este o persoana "imorala, vicioasa, falsa"?
06 Ianuarie 2011, 04:16:18
cluj
Iar eu sunt nebuna de legat !
29 Decembrie 2011, 07:41:53
ITC
vasile listes si-a ucis sotia si are de foarte multi ani o relatie extraconjugala cu doina craciun de la cantina
28 Noiembrie 2013, 07:35:12