Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

ANC vrea deblocarea terminalelor blocate in retea

21 Ianuarie 2009



Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC) a anuntat lansarea spre consultare (pana la data de 20.02.'09) a unui proiect de decizie prin care stabileste conditiile in care furnizorii de servicii de comunicatii electronice vor debloca terminalele "codate" in reteaua proprie. Conform documentului oficial: "Aceasta masura are ca scop protejarea intereselor utilizatorilor finali, avand in vedere ca restrictionarea utilizarii terminalului in alta retea, odata ce costurile suportate de furnizor cu terminalul respectiv au fost recuperate de la utilizator, apare ca nejustificata".
"Dorim ca utilizatorul roman sa aiba libertate completa de alegere si sa poata profita de concurenta de pe piata de comunicatii. Am introdus portabilitatea, dar utilizatorul trebuie sa isi poata lua cu el nu doar numarul, ci si telefonul atunci cand alege serviciile unui alt furnizor. Pentru asta, operatorii trebuie sa asigure clientului deblocarea terminalului, astfel incat acesta sa poata fi folosit in orice alta retea", a explicat Liviu Nistoran, presedintele ANC.
Furnizorii vor avea obligatia de a asigura, la cererea utilizatorilor, deblocarea oricarui terminal achizitionat impreuna cu serviciile de comunicatii si codat pentru a functiona numai in reteaua unui anumit operator. Deblocarea se va face gratuit daca perioada minima obligatorie de ramanere in retea stabilita prin contract s-a terminat sau, daca utilizatorul cere deblocarea inainte de sfarsitul perioadei minime prevazute in contract, furnizorul are obligatia de a face deblocarea in conditiile in care obligatiile pe care utilizatorul si le-a asumat prin contract au fost indeplinite (achitarea unor diferente de pret sau penalitati de reziliere). Aceasta obligatie va viza in principal telefoanele mobile, dar se aplica si in cazul celorlalte terminale captive in retelele de comunicatii electronice (modem, card de date etc). Deblocarea, care la majoritatea telefoanelor mobile se face prin introducerea unui cod prin tastatura telefonului, ar trebui sa se realizeze in maxim 5 zile lucratoare de la inregistrarea unei cereri in acest sens. Furnizorul va avea totodata obligatia ca, inaintea incheierii contractelor de furnizare a serviciilor de comunicatii electronice, sa informeze utilizatorul cu privire la costurile ce vor trebui suportate in situatia deblocarii terminalului, inainte de implinirea perioadei pentru care a fost incheiat contractul.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite