Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Enterprise Applications >> Comunicatii >> Stiri si comunicate

Continuitatea serviciilor de telecomunicatii, in vizorul specialistilor UE

27 Ianuarie 2009



ENISA (Europen Network and Information Security Agency), agentia europeana care se ocupa de securitatea retelelor de informatii, a dat recent publicitatii un raport conform caruia operatorii de telecomunicatii trebuie sa-si armonizeze practicile pentru a ameliora continuitatea serviciilor, nivelul de disponibilitate al acestora inregistrand valori disparate pe Batranul continent. Raportul (bazat pe un sondaj realizat de IDC pe un esantion de 300 de operatori europeni) reprezinta o prima etapa dintr-un program mai amplu lansat de ENISA, proiect al carui scop este de a ameliora capacitatea retelelor de comunicare si de a masura capacitatea lor de rezilienta in caz de pana.
Studiul indica faptul ca majoritatea operatorilor interogati au dezvoltat si implementat proceduri de Business continuity si Disaster recovery, insa disponibilitatea serviciilor variaza sensibil functie de tipul de operator. Astfel, operatorii de telefonie fixa inregistreaza un grad de rezilitenta net superior celor de telefonie mobila, in timp ce exista si o minoritate deloc neglijabila de operatori care nu au niciun plan de evaluare a riscurilor si de continuitate operationala.
Concluzia specialistilor ENISA este ca multi dintre operatori evita abordarea acestui subiect, reticenta coroborata cu lipsa unui standard de practici in domeniu reprezentand o dovada clara ca sectorul telecom nu vrea sa comunice asupra acestui subiect. Expertii europeni au lansat alaturi analistii IDC o serie de recomandari care pun accentul pe necesitatea unei regularizari a abordarii acestor probleme, prin definirea unui standard de procese si best practices in domeniu, ceea ce necesita un efort de coordonare a acestei verticale.
(Studiul poate fi descarcat in versiune integrala la adresa www.enisa.europa.eu/doc/pdf/deliverables/enisa_network_provider_measures_on_resilience.pdf).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite