Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

SIBOS 2004 sau „Timpul dezvoltarii“ (I)

15 Noiembrie 2004



Ce este SIBOS?
Organizat anual, in prima parte a lunii octombrie, sub forma unei conferinte si a unei expozitii, SIBOS este mai mult decat atat, este evenimentul financiar numarul 1 in lume, ce atrage reprezentanti ai institutiilor si infrastructurilor financiare, furnizori de aplicatii dedicate acestei industrii, integratori de sisteme si consultanti.


SIBOS aduce in discutie tendintele industriei serviciilor financiare, oportunitatile si provocarile carora aceasta trebuie sa le faca fata acum si in viitor, noi tehnologii, noi procese, noi cerinte ale clientilor, noi aliante si permanenta presiune pentru reducerea costurilor, pentru securitate si eficienta crescute.


SIBOS 2004 – Atlanta (USA)
Cea de-a XXVI-a editie a SIBOS s-a desfasurat in acest an la Atlanta, capitala Georgiei (USA), si a numarat peste 5.500 de participanti. Editia din acest an s-a desfasurat sub titlul „Time for Growth”, este vorba insa de o crestere prudenta, pe care industria financiara o experimenteaza dupa o perioada destul de dificila.


Structurata ca de obicei pe sesiuni plenare si sesiuni paralele dedicate diverselor domenii ale industriei financiare, SIBOS 2004 a beneficiat din plin de prezenta jucatorilor cheie ai industriei financiare si prin organizarea a doua forumuri specializate: forumul de standarde si forumul de investitii, care vor fi continuate si in editiile viitoare ale SIBOS.


Forumul de investitii si-a propus atragerea institutiilor de administrare a investitiilor la SIBOS, pentru a se intalni cu reprezentanti ai pietei tranzactiilor cu titluri de valoare si pentru a se convinge de beneficiile utilizarii SWIFT pentru automatizarea operatiunilor proprii.


Forumul de standarde a adus la masa discutiilor experti in standarde si practicieni din zona industriei serviciilor financiare, dar si din afara ei, cu scopul de a explora caile prin care se poate atinge convergenta standardelor si beneficiile pe care aceasta le-ar aduce prin integrarea lanturilor de distributie.


Noua realitate a SWIFTNet
Deschis de Leonard Schrank, CEO SWIFT, SIBOS a debutat cu discutii despre provocari si oportunitati in industria financiara, despre cei trei R: Risk, Reputation si Revenue, care reflecta problemele carora trebuie sa li se faca fata in toate segmentele pietei si in toate zonele de operatiuni.


Desfasurate inca sub semnul migrarii la SWIFTNet, subiectul fierbinte al ultimelor editii, discutiile s-au axat pe faptul ca prima faza a migrarii - finalizata in proportie de 93% trafic si 97% coduri BIC – a fost doar un prim pas al schimbarii. Odata cu acest pas, se vor face simtite beneficiile aduse de noua generatie de solutii disponibile pe SWIFTNet, pentru plati, trezorerie, operatiuni de finantare a comertului si titluri. in diverse zone ale lumii, infrastructuri noi de piata utilizeaza infrastructura, standardele si serviciile SWIFTNet.


Dupa finalizarea migrarii, la sfarsitul acestui an, SWIFT prognozeaza o crestere la nivel geografic si institutional, prin atragerea corporatiilor. Utilizarea pe scara larga a SWIFTNet in industria financiara, atragerea clientilor corporatisti, integrarea lanturilor financiare cu lanturile de distributie si convergenta standardelor vor duce la retragerea din functionare a retelelor proprietare, la reduceri semnificative ale costurilor cu infrastructurile informatice, la reactii rapide privind satisfacerea cerintelor consumatorilor de servicii financiare.


Conform afirmatiilor lui Jaap Kamp, Presedintele Board-ului SWIFT si Vicepresedinte Executiv al ABN Amro, SWIFT se va focaliza in anii urmatori pe trei domenii considerate strategice: dezvoltarea standardelor, extinderea ariei de operare si a produselor, punand accent pe dezvoltarea solutiilor de business. SWIFT se va putea extinde si in noi domenii, cum sunt furnizarea de servicii de informatii, platforme B2B, dezvoltarea de registre bancare, standarde pentru corporatii, protocoale pentru compensare si decontare, administrare de infrastructura. SWIFT va introduce o noua metodologie de dezvoltare pentru standarde care va cuprinde practici de afaceri, procese si reguli, dar va permite coexistenta standardelor FIN si XML.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite