Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Intalnire Gabriel Sandu - Viviane Reding pe tema independentei ANC

18 Februarie 2009



Cu ocazia Conferintei ministeriale a demnitarilor europeni din domeniul comunicatiilor, organizata ieri la Praga, ministrul MCSI Gabriel Sandu a avut o intrevedere cu Viviane Reding, comisarul european pentru Societatea Informationala si Media, axata pe subiectul procedurii de infrigement impotriva Romaniei declansate de UE la sfarsitul lui ianuarie.
Obiectiile CE legate de independenta Autoritatii Nationale pentru Comunicatii (ANC) vizeaza nerespectarea de catre tara noastra a prevederilor Directivei 21/2002/CE privind cadrul comun de reglementare in comunicatii, prin adoptarea ordonantelor de urgenta prin care se infiintau ANRCTI (2006) si ANC (2008).
Comsiarul Reding prezentat Romania, la sfarsitul anului trecut, drept un exemplu negativ in domeniul telecomunicatiilor, din cauza "legislatiei slabe si inconsistente": "Operatorii vor ezita sa investeasca in piata romaneasca daca seful autoritatii nationale de reglementare a telecomunicatiilor poate fi dat afara de două ori in trei ani, dupa care de fiecare data autoritatea este complet reorganizata prin ordonanta de urgenta", a spus Reding, referindu-se la schimbarile succesive petrecute de la infiintarea Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC). [ANRC a fost reorganizata in 2006 in Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informaţiei (ANRCTI a preluat in 2007 si atributiile Inspectoratului General pentru Comunicaţii si Tehnologia Informatiei în ceea ce priveste managementul spectrului de frecvente radio si supraveghere a pietei echipamentelor radio si a echipamentelor terminale de comunicatii), pentru ca, in 2008, sa fie din nou reorganizata prin ordonanta de urgenta ca Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC), seful ANRCTI fiind demis.]
Reding si Sandu au discutat despre necesitatea identificarii unei solutii de comun acord in privinta ANC, astfel incat sa inceteze procedura de infringement aplicata Romaniei cu incepere de la 29 ianuarie. Cei doi au decis constituirea unui grup de lucru care are ca scop solutionarea situatiei create prin adoptarea Ordonantei de Urgenta nr. 106/18.09.2008 privind infiintarea ANC, care a abrogat Ordonanta de Urgenta nr. 134/21.12.2006 privind infiintarea ANRCTI. In vederea elaborarii unui punct de vedere care sa satisfaca cerintele CE, s-a decis ca MCSI sa colaboreze cu Fabio Colasanti, directorul general al Directoratului pentru Societatea Informationala si Media din cadrul Comisiei Europene. (Intalnirea Reding - Sandu survine la doar patru zile dupa intrevederea oficiala avuta de Colasanti cu Liviu Nistoran, presedintele ANC, in contextul deschiderii procedurii de infringement cu privire la independenta autoritatii de reglementare.)
De mentionat ca, la sfarsitul lui ianuarie, Comisia Economica a Senatului a elaborat un raport de respingere a Ordonantei de Urgenta a nr. 106 din 18 septembrie 2008, emisa de Guvernul Tăriceanu, prin care s-a infiintat si reglementat functionarea ANC, refuz ca ar putea duce la desfiinţarea ANC.



Tags: ANC, MCSI, infrigement

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite