Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Netbook-urile seduc Europa

19 Februarie 2009



Conform studiului IDC asupra vanzarilor de calculatoare portabile in zona EMEA, in trimestrul patru (Q4) 2008, segementul netbook-urilor a reprezentat aproximativ 20% din total. Per total, in Q4 au fost comercializate 18 milioane de calculatoare portabile (perioada octombrie – sfarsitul lui decembrie 2008), dintre care 3,6 milioane de netbook-uri (peste jumatate din volumul de 7 milioane de unitati vandute de-a lungul intregului an trecut). Vanzarile in Europa de Vest au reprezentat 80% din cele 3,6 milioane de netbook-uri vandute.
In topul vendorilor, pe primele doua locuri s-au aflat grupurile taiwaneze Acer si Asus (cu o puternica cerere pe gama Eee PC), care detin 30,3% si, respectiv, 28% din vanzarile de netbook-uri realizate in Q4. Ambele companii au depasit milionul de bucati comercializate (Acer – 1.095 de netbook-uri, Asus – 1.011), surclasand concurenta reprezentata de HP (cu 7%, procent la care a contribuit major lansarea in decembrie ’08 a primului mini-notebook Compaq Mini 700), Samsung (cu 6,4%, un nou intrat pe piata mini-notebook-urilor prin lansarea in octombrie a modelului NC10, care s-a bucurat de review-uri foarte bune) si Dell (4,3%). (Ceilalti vendori detin 23,9% din piata cumulata.)
Conform analistilor IDC, tendinta de crestere accelerata pe nisa netbook-urilor (confirmata din a doua jumatate a nului trecut) se va mentine si in 2009, inregistrandu-se o „double-digit growth“.
Pentru a explica succesul repurtat de vanzarile de netbook-uri, IDC pune pe primul loc avantajul pretului mai mic, dar si rolul jucat de operatorii telecom, care au promovat acest gen de produse pentru a-si valorifica serviciile de date. Analistii estimeaza ca in 2009 mini-netbook-urile vor evolua atat ca tehnologie, cat ca si design, principalele directii fiind lansarea mai multor modele de 10 inch (care vor fi majoritate anul acesta ca urmare a cresterii cererii de display-uri mai mari), integrarea tehnologiilor 3G si, probabil spre sfarsitul anului, introducerea tehnologiei touchscreen. La evolutia ascendenta a cererii vor contribui atat reducerea preturilor pe piata producatorilor de componente, cat si ofertele mixte ale operatorilor telecom, precum si noile initiative ale AMD, Intel si Microsoft, care vor imbunatati semnificativ performantele si functionalitatile netbook-urilor.



Tags: Netbook

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite