Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Lumea Geospatiala 2004: GIS-ul, in dezbatere

15 Noiembrie 2004



b>Lumea Geospatiala, evenimentul dedicat solutiilor GIS, a ajuns la cea de a doua editie. Odata cu piata, a crescut si amploarea evenimentului. Organizatorul, compania Intergraph Computer Services si partenerii Microsoft Romania si SAP, au optat pentru doua zile de manifestari si pentru o locatie montana, Poiana Brasov. Pe langa informatiile legate de ultimele dezvoltari tehnologice ale domeniului geospatial, participantii au avut ocazia sa se implice in dezbateri pe marginea studiilor de caz ale unor proiecte concrete dezvoltate in Romania, cum sunt solutiile geospatiale implementate de Primaria Municipiului Bucuresti, Transelectrica, Primaria Municipiului Oradea etc.


Mai mult decat prezentari, evenimentul a insemnat discutii intre participantiParticipantii au fost specialisti ai Departamentelor de informatica, dar si factori de decizie din administratia publica, regii autonome sau agentii nationale. A fost un bun moment pentru a pune fata in fata doua echipe de a caror colaborare depinde succesul unui proiect. „Ca director economic e vital sa am o buna legatura cu celelalte servicii din cadrul administratiei publice locale deoarece fara finante nu se poate initia nici un proiect. Nu trebuie insa doar sa asiguram suportul financiar ci si sa intelegem despre ce e vorba. Serviciul de informatica nu face exceptie si astfel de evenimente ne permit sa intelegem natura unor proiecte specifice“, a afirmat Natasa Nemes, director economic in cadrul Consiliului Local Focsani. Simularea realizarii unor proiecte, prezentarea lor managerilor si negocierea cu acestia, a fost atuul intrunirii recunoscut de toti participantii. Pentru maximizarea acestei experiente au fost organizate doua dezbateri pe teme ca: „Asteptari de la personalul IT“ sau „Comunicarea managerilor cu departamentul IT“. S-a acceptat de ambele parti ca este nevoie de un limbaj comun pentru ca sistemele informatice sa raspunda cerintelor reale ale unei organizatii.


Marcel Foca, director general Intergraph si Ioana Raicu, sef serviciu IT Primaria CapitaleiPremiile Intergraph
Ca si la editia precedenta, au fost decernate premiile anuale oferite de Intergraph atat clientilor sai din Romania pentru solutiile geospatiale implementate in anul 2003 – 2004, dar si persoanelor cu merite deosebite in dezvoltarea domeniului geospatial. Trofeele, create special pentru aceasta ocazie de catre artistul in sticla Constantin Ghildus, au fost inmanate reprezentantilor institutiilor premiate de catre Marcel Foca, director general al Intergraph Computer Services.


Premiul pentru cea mai complexa solutie geospatiala a revenit Primariei Municipiului Bucuresti, solutia cu cel mai mare impact la nivel national a fost desemnata ca fiind cea a companiei Transelectrica, premiul pentru interoperabilitate a fost castigat de Primaria Oradea, premiul pentru idei inovatoare a fost acordat Centrului de Proiectare Urbana Bucuresti, iar premiul pentru promovarea domeniului geospatial a revenit doamnei Angela Ionita de la Academia Romana.


„Proiectele GIS in Romania devin din ce in ce mai mari si mai complexe. Situatia se reflecta si in continutul evenimentului Lumea Geospatiala. Am remarcat un interes crescand al participantilor pentru a primi noi informatii, pentru a intelege provocarile unui proiect de GIS, dar si beneficiile aduse. Este un moment bun pentru comunicarea unor cunostinte si experiente, deoarece multi dintre cei prezenti se confrunta, in organizatiile pe care le reprezinta cu acelasi tip de probleme.


Solutiile Geospatiale devin tot mai importante prin prisma aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, iar sectorul public trebuie sa fie gata pentru momentul 2007“, a afirmat Daniel Mika, Channel& Business Development Manager Intergraph.


Sesiunea de postere
A fost organizata si o sesiune-concurs de postere, care a urmarit sa evidentieze cele mai interesante modalitati de utilizare a unei solutii geospatiale Intergraph implementate in institutiile din Romania. Dintre cei 12 participanti care au expus si sustinut lucrarea individual, premiul intai a fost acordat Liviu Dumitrascu, seful Inspectoratului Judetean de Protectie Civila Gorj pentru lucrarea sa despre managementul minimizarii consecintelor dezastrelor naturale cu ajutorul unei solutii geospatiale. Premiul al doilea a fost acordat lui Mugurel Predescu, sefului biroului de informatica a Primariei Targu Jiu care a prezentat o analiza geospatiala pentru stabilirea prioritatii de asfaltare a strazilor din Targu-Jiu. Premiul al treilea a revenit Elenei Caramalau, administrator de sistem la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale, pentru lucrarea despre cadastrul minier si inregistrarea licentelor cu ajutorul unei solutii geospatiale.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite