Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Industry Watch >> IT&C >> Stiri si comunicate

Netbook-uri low-cost cu Android de la Google

23 Februarie 2009



Freescale si-a anuntat la Mobile World Congress intentia de a lansa pana la sfarsitul anului o platforma completa pentru mini-PC-uri sub Android. Proiectul nu apartine insa numai lui Freescale, mai multi producatori de netbook-uri lucrand la adaptarea sistemului de operare mobil de la Google pe ultraportabile. Obiectivul rezida in reducerea costurilor, respectiv a pretului de comercializare (de exemplu, Freescale preconizeaza lansarea unui mini-PC sub 200 de dolari). Si taiwanezii de la Asus, unul dintre liderii pietei mondiale de netbook-uri, au anuntat crearea unei echipe dedicate pentru adaptarea Android la gama EeePC. Un demers similar au demarat si francezii de la Archos (companie specializata in productia de player-e audio si video si netbook-uri), atrasi de lipsa costurilor licentelor, precum si de faptul ca Android este un sistem de operare care consuma putine resurse si poate functiona pe platforme cu specificatii simple, prin urmare destul de ieftin de produs.
Google a reusit sa reuneasca in jurul Open Handset Alliance, o alianta creata in jurul platformei de dezvoltare de aplicatii Android, numerosi jucatori importanti ai industriei IT&C, precum Vodafone, Sony-Ericsson, Garmin (sisteme GPS), T-Mobile, NTT DoCoMo, Telecom Italia, Samsung, Motorola, HTC, LG, Intel, Qualcomm, Broadcom. Alianta a reusit sa adune, din noiembrie 2007, 34 de parteneri. (De mentionat ca primul smart-phone sub Android, T-Mobile G1, a fost lansat in octombrie 2008 in SUA si Marea Britanie, urmand a fi lansat in 2009 si in alte tari.) Din alianta lipseste, in mod evident, Nokia (numarul 1 mondial pe piata producatorilor de mobile), care dezvolta propriul sistem de exploatare pentru mobile, Symbian.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Adrian Vintu
Buna, Nu stiu daca aici e locul cel mai potrivit pt acest anunt, dar here goes... :) Am dezvoltat un client offline gratuit pentru dictionarul explicativ roman http://dexonline.ro pentru telefoanele ce ruleaza Android. Sper sa va fie folositor si va rog sa spread the word daca va place. DEX pentru Android se gaseste la http://dex.adrianvintu.com Numai bine, Adrian Vintu http://adrianvintu.com
17 Martie 2010, 03:15:41