Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cui îi e frică de bully boss? (I)

26 Februarie 2009



Motto:
„Dacă vrei să pui la încercare caracterul unei persoane, dă-i putere“ (Abraham Lincoln)



Credem că orice încercare de a traduce această deja celebră expresie (intrată în vocabularul obişnuit de management) ar distorsiona plastica termenului.


Dar ce este un bully boss?
Definiţie şi încadrări: bully boss este acel tip de manager cu apucături taurine, ca să explicităm popular termenul american. Cu alte cuvinte, e acel manager cu trăsături şi abordări intens conflictuale. Care îşi abuzează verbal angajaţii, îi umileşte în public. Care este caracterizat de tendinţe de micromanagement, care critică în permanenţă, denigrează şi îşi foloseşte poziţia pentru a-şi demonstra puterea asupra celorlalţi.


Fiecare dintre noi are cel putin câte o istorie cu un bully boss. Mi-e neplăcut să observ că în România întotdeauna a prins acest stil şi adesea marea majoritate confundă managementul/şefia cu un comportament de tip bully. Aceste atitudini le vezi la tot pasul şi în fiecare zi în România. Îl vezi prin spitale, mai ales la asistente şi infirmiere faţă de bolnavii aflaţi în dificultate, îl vezi în şcoli printre învăţătoare dar şi profesori, dar mai ales la personalul auxiliar, faţă de şcolarii binecrescuţi, îl vezi în ministere şi administraţii publice, la ghişee şi în ierarhie, printre taximetrişti şi oameni de media. E un comportament viciat şi care viciază prin copie şi influenţare şi totul din magia malefică a puterii.


Dar să ne-ntoarcem la o sumară analiză în mediul corporatist, mai familiar nouă.


Interesant este că fenomenul, omniprezent în toate culturile şi mediiile profesionale, şi foarte uşor de observat şi încadrat fără vreo pregătire dedicată în domeniu, nu a fost sistematic studiat de psihologi , specializaţi în psihologie organizaţională. Poate şi pentru simplul fapt că, pe de-o parte, curarea unor asfel de indivizi trebuie făcută şi prin intermediul ţintelor lor, victimele abuzurilor care trebuie să-i recunoască şi să lupte cu mijloace proprii. Pe de altă parte, din ce în ce mai mult, bully boss se autoelimină din organizaţiile în care activează, iar superiorii lor sunt din ce în ce mai atenţi să stopeze asfel de derapaje comportamentale.


Foarte multe categorii de bully boss! Să încercăm să-i recunoaştem!


Două tipuri de bully boss, pe criteriul competenţei:
Experţii în psihologie organizaţională recunosc (relativ unanim) două mari categorii de bully boss: cei competenţi şi cei incompetenţi. Este evident că cei incompetenţi dispar relativ repede din peisaj (în mediile sănătos competitive). Marea problemă în organizaţiile performante (deci nu vorbim de Stat) este însă generată de cei competenţi. De cele mai multe ori, aceştia sunt consideraţi brilianţi, aducând o contribuţie semnificativă în organizaţie. Fie au avansat în organizaţie datorită unor rezultate deosebite, ca şi contributori individuali, fie sunt racolaţi din exteriorul companiei, pe baza unei reputaţii de lider dur, care obţine rezultate spectaculoase pe termen scurt. Industriile tipice în care proliferează sunt adesea cele de avangardă: tehnologia, telecomunicaţiile, financiar-investiţii. Competenţa profesională îi conferă acestui tip de manager alimentarea ego-ului, şi asa hiperbolic. Din păcate, competenţa se reduce din ce în ce mai mult la vânzări agresive, spectaculoase. Cel mai adesea, bully provin din rândul vânzătorilor de succes, succes care, de multe ori, a fost generat conjunctural. Deja puternic individualişti prin profilul profesiei, vânzătorii aceştia n-au nici cea mai elementară pregătire în management (sigur, în paralel cu performanţa în vânzări sunt trimişi, de formă, la o şcoală de management de spoială, fără să parcurgă curicule elementare de psihologie organizaţională sau generare de performanţe sustenabile în echipă, darmite de managementul schimbării). Şi atunci, bully-performerul se simte de neînlocuit, în consecintă nu poate fi penalizat. Îşi împinge deci agresivitatea şi mai departe. Acest tip de comportament devine însă extrem de costisitor pentru companie. Pe termen mediu şi lung nu se mai tolerează astfel de abordări.


Bully extrovert şi introvert:
În unele situaţii se manifestă agresiv la propriu: ţipă, aruncă cu obiecte, proliferează nu numai ameninţări şi insulte, ci chiar injurii triviale. Cel mai adesea, aceştia sunt întâlniţi în companii mici şi mijlocii, unde «cultura organizaţională» este echivalentă cu cheful şi dispoziţia patronului. Dacă există astfel de cazuri şi în companii mari, în care şi-au făcut locul norme formale de comportament, atunci acestea se datorează faptului că în ierarhie bully boss nu are nici un superior care să
se-nfrunte cu el şi să-l pună la «respect».



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Flori
Pls trimite-l la toti.
10 Septembrie 2009, 02:08:02