Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Cui îi e frică de bully boss? (I)

26 Februarie 2009




Celălalt tip de bully, introvertul, e cel mai adesea întâlnit în corporaţii şi este cu mult mai periculos decât cel care zbiară injurii. Este periculos fiindcă posedă necesarul de inteligenţă emoţională pentru a manipula, influenţa, chiar atrage de partea sa asistenţa împotriva «ţintei». Modul de atac este serial, este un prădător tipic, îşi stabileşte ţinte succesive. Nu se dă în lături de la nicio tehnică dacă poate să-şi atingă scopul, adică planifică etapele exterminării. Este abil, foloseşte adevăr amestecat cu deformare şi minciună, este complet lipsit de empatie, folosindu-şi inteligenţa emoţională numai pentru a crea, alimenta şi a exploata conflicte. Sunt duplicitari, adică pot foarte bine să se comporte normal cu ţintele, mai ales dacă există martori.


De ce? Fiindcă, în general, ţintele acestui tip de psyho bully boss sunt angajaţi competenţi, care nu pot fi eliminaţi din motive de performanţă, ci prin cedarea lor în faţa unui asalt continuu emoţional. Nu mai sunt lăsaţi să performeze, se confruntă cu cereri contradictorii şi nenumărate în acelaşi timp, se lansează la adresa lor zvonuri, bârfe şi intrigi, se încearcă izolarea de echipă.


Alte variante comportamentale de bully boss:
O minimă cercetare indică şi alte multe variante de bully-boss.
E important să le observăm şi să înţelegem că fac parte din aceeaşi familie comportamentală: Pretenţioşii: sunt cei care conduc prin intimidare, care nu acceptă decât opţiunea lor în a eticheta şi rezolva o situaţie/o problemă, tratându-şi subordonaţii ca pe copii la şcoală, care primesc încrucişat «extemporale» şi fiecare zi de lucru este o înşiruire de momente în care primesc lucrare de control. Am o amintire timpurie a unei profesoare de istorie, un bully boss pasionat de materia sa, cu aspect mai mult decât impozant, cu voce tunătoare şi cu degete-castană sau perciuni spânzuraţi din te miri ce. În mijlocul exposeurilor sale, foarte structurate şi cuprinzătoare de altfel, scoteam o foaie de hârtie şi executam extemporalul-fulger de 10 întrebări, la care trebuia să răspunzi pe loc, astfel încât durata maximă a extemporalului era de 5 minute. Inutil să precizez că era din toată materia parcursă, şi nu din lecţia de zi.


Alţi bully-boss sunt de tip Prădători, categorisiţi la rândul lor în Cuceritori şi Manipulatori.


(continuare în numărul viitor)



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Flori
Pls trimite-l la toti.
10 Septembrie 2009, 02:08:02