Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Primavera ţine scorul implementărilor de succes în Administraţia Publică

26 Februarie 2009



Primavera - singurul sistem de management al proiectelor înregistrat la OHIM (recunoscut oficial de toate ţările Comunităţii Europene).


Cu 15 ani de prezenţă continuă pe piaţa românească şi internaţională, TotalSoft este unul din liderii industriei locale de IT, numai în zona de project management deţinând un market share de 85 %, obţinut în urma a peste 600 de implementări, în tot atâtea companii.


TotalSoft oferă cursuri personalizate de management de proiect utilizând un proces dinamic de predare, fundamentat pe cazuri reale şi exerciţii de echipă. Până în prezent, numărul persoanelor care au fost şcolarizate şi certificate internaţional în project management, de către TotalSoft, depăşeşte cifra de 5000.


În ultimul timp, în România, utilizarea unui intrument software dedicat managementului de proiecte a început să prindă contur, un număr din ce în ce mai mare de instituţii din administraţia publică putându-se lăuda cu această realizare: Primăria Municipiului Bucureşti, Primăria Municipiului Oradea, Primăria Zalău, Primăria Slatina, Primăria Craiova, Primăria Sectorului 6, Primăria Botoşani, Consiliul Judeţean Călăraşi, Consiliul Judeţean Sălaj şi Consiliul Judeţean Timiş.


Premizele au fost generate în urma unor critici foarte dure din partea Comisiei Europene, adresate în Strategia Naţională de Dezvoltare Durabilă: “constatarea persistenţei unor slăbiciuni în sistemul administraţiei centrale şi locale în privinţa abilităţii de a gestiona procesul de planificare, formulare, implementare şi evaluare, precum şi în privinţa capacităţii de definire clară a obiectivelor şi de coordonare a acţiunilor intersectoriale, ceea ce duce la niveluri scăzute de eficienţă în furnizarea de servicii publice. Deşi s-a format o anumită expertiză în planificare şi management de proiecte, mecanismele de evaluare şi feedback sunt încă foarte slabe.”


Condiţiile noi aduse de aderarea României la Comunitatea Europeană au facut ca cele 2 procese, de investiţii şi servicii, să devină şi mai greu de gestionat. Jonglarea între mai multe surse de finanţare, fiecare cu condiţii diferite, standarde şi noi reguli privind derularea de contracte (legislaţia română vs legislaţia europeană), condiţii mai stricte de evaluare şi raportare au adus câteva semne de întrebare: este administraţia publică pregătită să adopte la nivel profesionist metodologii şi instrumente de management de proiecte?; adoptarea acestor metodologii şi instrumente reprezintă o garanţie a succesului pentru proiectele finanţate public?


Soluţia pare a fi simplă şi la indemâna celor care doresc să o aplice. Utilizarea conceptului de management de proiecte în Administraţia Publică constă într-o îmbinare perfectă dintre:
- natura umană prin procedurile şi deciziile sale organizatorice;
- metodologii şi standarde de management de proiecte;
- instrumente software dedicate.


Instruirea, consultanţa specializată şi proiectele pilot (exemple de bună practică) completează soluţia, iar interfaţarea între utilizator şi tehnologia IT duce la un progres atât valoric (gestionarea mai multor proiecte), cât şi calitativ (creşterea gradului de succes în îndeplinirea obiectivelor).


Studiu de caz
Primavera la Consiliul Judeţean Timiş


Sistemul Primavera a dat posibilitatea unificării mediului privat şi administraţiei publică şi de stat. Sistemul s-a implementat la Consiliul Judeţean Timiş, ulterior acesta urmând să ofere acces tuturor primăriilor din judeţ la utilizarea Primavera.
Conform Strategiei de Dezvoltare Economico-Socială 2007-2013, Programul Strategic de Proiecte, Consiliul Judeţean Timiş a demarat peste 350 de proiecte, unele dintre ele finalizate, altele în curs de implementare sau pregătire.
Platforma software de management de proiecte Primavera asigură realizarea unui management competitiv prin următoarele facilităţi:
• Asigurarea unei viziuni unitare şi structurate cu acces în timp real la informaţiile referitoare la nivelul tuturor investiţiilor derulate de Consiliul Judeţean Timiş;
• Pregătirea personalului din Consiliul Judeţean Timiş pentru gestionarea eficientă a investiţiilor, utilizând un produs software performant de Project Management, cu experienţă şi referinţe în Administraţia Publică;
• Implementarea acestei aplicaţii implică planificarea şi urmărirea unei investiţii desemnate de Consiliul Judeţean Timiş ca fiind proiect-pilot, astfel încât experienţa practică în utilizarea programului să furnizeze instituţiei pârghiile necesare în viitor pentru administrarea tuturor investiţiilor.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite