Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Conducerea echipei, marea provocare a managerului de proiect

26 Februarie 2009




„De fiecare dată când cineva nou vine în echipă, acest proces de formare a echipei se reia, aşa că deseori ne regăsim în starea conflictuală. Cel mai bine e să previi conflictele, dar când acestea apar, părţile care sunt implicate trebuie să găsească o cale de rezolvare. Dacă lucrurile escaladează, project managerul trebuie să intervină şi să medieze acest conflict, iar dacă acest lucru nu rezolvă conflictul şi dacă afectează derularea proiectului se poate ajunge câteodată şi la aplicarea procedurilor disciplinare, cum ar fi informarea managerilor direcţi, avertismentul verbal sau excluderea din echipa de proiect”, menţionează Hilde Corbu.


Daniel Mateescu spune că, de cele mai multe ori, conflictele au generat performanţa, dacă sunt generate de divergenţe de opinii profesionale.


Oliviu Roşu a încercat, în general, să evite apariţia conflictelor prin stabilirea regulilor esenţiale în cadrul echipei încă de la începutul proiectului şi aplicarea de practici solide de management al proiectelor, cum ar fi planificarea comunicării şi definirea clară a rolurilor în derularea proiectului. „Când sunt gestionate corect, diferenţele de opinie sunt binevenite şi pot conduce la o creştere a creativităţii şi luarea unor decizii mai bune. Când diferenţele de opinie au devenit un factor negativ, membrii echipei au fost responsabili de rezolvarea propriului conflict, iar când asta nu a fost posibil am facilitat ajungerea la o rezolvare satisfăcătoare pentru toate părţile implicate”, adaugă Oliviu Roşu.


Manager sau lider?
Echipele de proiect au o dinamică mare şi fără un lider la nivel de echipă sau de proiect lucrurile devin dificile. Proiectele conţin multe necunoscute, riscuri, generează multe decizii şi este nevoie de cineva care să focalizeze echipa spre rezultatul proiectului. „În cadrul unui proiect, autoritatea este de două feluri: formală (dată de poziţie) şi informală (dată de valoarea profesională a liderului). Experienţa dovedeşte că autoritatea informală are un efect mult mai mare decât cea formală, oamenii tind să urmeze modelele în care cred şi care îi impresionează din punct de vedere profesional. O echipă care are doar manager şi nu are lider nu are nici-o şansă de succes”, consideră Daniel Mateescu.


Ca un proiect să reuşească este nevoie atât de manager, cât şi de lider. Cel mai fericit caz este acela în care cele două calităţi se reunesc într-un singur om – project managerul. De aceea, managerii care pot face managementul proceselor, dar nu se descurcă foarte bine cu oamenii, nu pot finaliza cu succes proiecte. Invers da, dacă deleagă o parte din muncă unde nu se descurcă foarte bine.


90% din activitatea project managerului o reprezintă comunicarea cu echipa, managementul, clientul, subcontractorii etc. Modul în care se realizează comunicarea influenţează în mod direct şi poate schimba soarta unui proiect. Pentru liderii înnăscuţi, managementul resursei umane este o activitate relativ uşoară pe care o realizează oarecum în mod natural. Pentru ceilalţi, este cea mai delicată şi solicitantă responsabilitate.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite