Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Educatia si tehnologia, in viziunea lui Don Carlson, Eastern Europe Education Manager, Microsoft

17 Noiembrie 2004



Don Carlson, Eastern Europe Education Manager, MicrosoftIn ce tipuri de programe educationale a investit Microsoft in ultimul timp?


Exista si vor exista investitii considerabile in programele PC Fresh Start si School Agreement prin intermediul carora vor putea fi eliminate barierele de licentiere in cadrul invatamantului preuniversitar. De asemenea, prin programul global Unlimited Potential (Potential Nelimitat – UP) Microsoft isi concentreaza eforturile pentru a micsora lipsa cunostintelor IT in tarile slab dezvoltate si in curs de dezvoltare, contribuind astfel la dezvoltarea globala a fortei de munca. Pana in acest moment, Microsoft a distribuit prin UP aproape 79 milioane USD
In bani si software in 78 de tari din Africa, Asia, Europa, America Latina, Orientul Mijlociu si America de Nord.


Dati-ne un exemplu romanesc!
O astfel de investitie a fost facuta prin Fundatia EOS (Education for an open Society), care administreaza Centrul de Educatie Continua Timisoara. Misiunea acestui centru este de a promova alfabetizarea digitala asigurand tuturor membrilor comunitatii posibilitatea de a obtine capacitatile de baza necesare unei bune culturi informatice. Centrul timisorean se adreseaza profesorilor care lucreaza cu tineri dezavantajati social sau cu handicap fizic (tineri cu nevoi educationale speciale, precum auz deficitar sau copii ai strazii etc). Profesorii sunt incurajati sa aduca clase sau grupuri de tineri la Centru pentru ca acestia sa poata folosi facilitatile pe care le aduce tehnologia.
De asemenea, sunt asigurate cursuri
de specializare a personalului din scoli si organizatii.


Ce rol are tehnologia in cadrul procesului educational?
Tehnologia trebuie vazuta ca o unealta suplimentara in ansamblul educatiei si integrata in procesul de predare a cunostintelor de catre toti profesorii. Cu cat devine mai integrata
In acest ansamblu, cu atat devine mai eficienta ca unealta.
Copii din ziua de azi sunt mult mai deschisi catre tehnologie. Din pacate s-a dovedit ca unora dintre profesori le lipsesc cunostintele de baza in aceasta directie. Exista o anumita teama de a folosi diferite tipuri de dispozitive, precum computere, Tablet PC-uri, instrumente hand held etc, iar aceasta teama nu poate fi depasita decat prin imbratisarea tehnologiei*.
In acest sens, poate fi gasit pe site-ul Microsoft un studiu de caz despre folosirea unui Tablet PC intr-un gimnaziu din Germania.*


Cum poate tehnologia informatiei imbunatati si eficientiza procesul de invatare?
Prin tehnologie profesorii pot avea acces mult mai larg la materiale educative. Rezulta o modalitate usoara de explicare a subiectelor exploatand nivelul vizual, lectiile pentru studenti devenind mult mai individualizate.
De asemenea, prin folosirea tehnologiei profesorii pot reduce timpul pe care il petrec cu activitati administrative precum scrierea notelor sau absentelor in catalog, ajungand astfel sa petreaca mai mult timp fata in fata cu studentii lor. Un bun exemplu in aceasta privinta vine din partea Universitatii Tehnice din Sofia intr-un studiu de caz prezentat pe site-ul Microsoft.*
Crearea de infrastructuri intre scoli, state, tari sau continente permite studentilor din diferite regiuni ale lumii sa aiba acces la programe care in mod normal nu le sunt disponibile. Astfel, unii studenti pot invata o limba straina prin infrastructura eLearning. Un exemplu in acest sens este Microsoft Learning Gateway.*


Ce este mai important, sa stii „Care sunt lucrurile ce trebuie invatate?” sau sa stii „Cum sa inveti?”
Tanara generatie are azi acces mult mai mare la informatie decat generatiile anterioare. Aceasta situatie poate genera efecte diferite asupra procesului educational, mai ales ca studentii sunt inclinati sa caute informatia peste tot, fara sa mai vada in profesor o adevarata fantana de cunoastere. De aceea studentii trebuie sa stie cum sa filtreze informatia, sa descopere daca sursa informatiei este credibila si sa sintetizeze informatia intr-un context relevant. Si toate acestea foarte rapid. Prin urmare, a invata cum sa inveti permite tinerilor sa-si puna in practica la maximum capacitatile in situatii diferite.
incepem sa intelegem ca procesul de invatare este ceva ce se construieste, unde cel care invata obtine intelegerea din ansamblul datelor propriei experiente. Este o abordare constructivista a procesului de invatare care conduce la constientizarea faptului ca invatarea este un proces social. Daca fundamentul cunoasterii este slab, constructia rezultata in urma procesului de invatare este ineficienta si prost realizata.


De ce crede Microsoft ca orice companie mare trebuie sa aiba un rol social?
Afacerile sunt construite pe relatiile cu partenerii, clientii, investitorii, angajatii si comunitatile din care acestia fac parte. Rolul organizatiilor si responsabilitatea implicata este ca afacerile sa se faca tinand cont de elementul uman. Organizatia trebuie sa fie privita ca un cetatean corporativ pentru ca deciziile de afaceri se iau tinand cont de un anumit sistem de valori, de problemele etice si legale care pot aparea.
Angajatii Microsoft pastreaza relatii puternice cu partenerii, comunicand deschis despre practicile de afaceri, fiind transparenti in ceea ce priveste performantele companiei si ramanand raspunzatori pentru comportamentul social. Stim ca deciziile noastre au ramificatii importante pentru alte companii si pentru oamenii comunitatilor din lumea intreaga.


Ce rol joaca in perfectionarea programelor Microsoft competitia?
Microsoft are o viziune holistica cu privire la orice grup educational sau strategie. De aceea, este binevenita orice dezvoltare de solutie si program pentru ca, astfel, se vor acoperi o varietate de domenii diferite din cadrul procesului de invatare, incluzand training-urile profesorilor, dezvoltarea centrelor de suport educational, crearea de infrastructura eLearning si sprijinirea profesorilor inovativi. Chiar daca vom intra in competitie cu alte organizatii in ceea ce priveste solutii si programe educationale, aceasta nu va fi decat in
beneficiul oamenilor, a celor care au nevoie cel mai mult de tehnologie, adica studentilor.





Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
Ileana
Scrie in acest articol despre un studiu de caz despre folosirea unui Tablet PC intr-un gimnaziu din Germania. Domnul zice ca se gaseste pe site-ul Microsoft, dar eu nu reusesc sa il gasesc. Ma puteti ajuta in acest sens, va rog?
21 Aprilie 2012, 09:32:45