Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Dă modulul Financiar-Contabil valoare unui ERP?

26 Februarie 2009



Chiar dacă esenţa unui ERP constă în integrarea în aceeaşi bază de date a tututor informaţiilor disponibile în companie, pentru mulţi beneficiari modulul financiar contabil este piesa de rezistenţă. Ca generalitate, importanţa acestui modul este invers proporţională cu dimensiunea organizaţiei beneficiarului. Companiile mici tind să acorde atenţie doar acestui modul, în timp ce în organizaţiile mari acesta este doar o piesă din puzzle, cu valoare doar în urma însumării informaţiilor din modulele adiacente activităţilor productive şi comerciale.


Majoritatea specialiştilor pe care i-am intervievat pe subiecte legate de ERP consideră că nu s-ar putea vorbi de Enterprise Resource Planning în lipsa informaţiilor financiar-contabile din operaţiunile pe care le administrează aceste sisteme. În principiu, modulul financiar-contabil colectează şi consolidează informaţii referitoare la toate activităţile companiei, permiţând astfel un management unitar. Concluzia este însă că modulul Financiar-Contabil în sine nu este cel mai important, dar este totuşi obligatoriu în implementarea oricărui ERP. Ar trebui făcută totuşi o diferenţiere între activităţile contabile şi managementul financiar, pentru că – chiar dacă operaţiunile contabile pot lipsi, în urma externalizării acestei activităţi – managementul financiar este o condiţie sine qua non.


Ce cred specialiştii?
“Modulul Financiar–Contabil este elementul central al oricărei aplicaţii ERP. Toate datele din sistem sunt centralizate în modulul financiar-contabil, ele oferind suportul pentru diverse rapoarte legale. Pentru companiile mici, investiţia într-o soluţie financiar-contabilă este un prim pas; pe măsură însă ce acestea se dezvoltă, apelarea la o soluţie ERP pentru integrarea tuturor proceselor de business devine o cerinţă obligatorie.“

Raluca Ioana Komartin, Managing Director, LLP Bucharest


,,Deşi obligatoriu, nu aş spune că modul Financiar-Contabil este esenţa unui ERP, lucru de altfel valabil pentru oricare alt modul. Puterea unui ERP stă în capacitatea de a culege şi gestiona informaţia în fiecare loc unde aceasta se produce, într-o manieră unitară, coerentă, integrată, fapt care permite obţinerea de rapoarte în timp real, necesare procesului decizional la orice nivel al unei companii. Modulul Financiar-Contabil, faţă de alte module ERP, este folosit de un număr mic de utilizatori, dar informaţia gestionată de acesta este considerată critică pentru orice companie.“

Cristian Dinu, Director Executiv Chara Software.


,,Este esenţială existenţa unui astfel de modul în cadrul unui ERP, condiţia obligatorie fiind ca funcţionalităţile să fie cât mai acoperitoare şi în conformitate cu legislaţia în vigoare. În cadrul unui ERP nu se poate spune că funcţionalităţile acestui modul sunt cele mai apreciate, acestea fiind considerate de cele mai multe ori implicite. Putem spune însă cu certitudine că funcţionalităţile modulului Financiar-Contabil sunt dintre cele mai importante.“

Simona Godja, Manager Proiecte ERP Clarvision, EBS România.

Ponderea ,,contabilităţii” în achiziţie
Pentru companiile mici, funcţionalităţile acestui modul pot fi un element important pentru decizia de achiziţie a unui ERP. Totuşi, pentru companiile mari şi medii motivaţia este mai complexă şi ţine de nevoia de integrare a datelor şi de obţinerea rapidă a unor rapoarte manageriale cât mai elocvente. Lipsa informaţiilor despre diverse activităţi din cadrul companiei se simte însă în primul rând la nivelul departamentului financiar şi de aceea de cele mai multe ori la acest departament apare nevoia implementării unei soluţii integrate.


,,Firmele mici nu prea sunt clienţi potenţiali pentru un sistem ERP, cu siguranţă nu pentru o soluţie de talia Charismei. De regulă, firmele mici, care sunt dispuse să investească în infrastructură software, se orientează către soluţiie din clasa 3tier, mult mai eficiente decât simplele soft-uri de contabilitate, dar limitate din punct de vedere al susţinerii ciclului de creştere al companiei. Atât în cazul firmelor mici, cât şi în cel al firmelor mari şi foarte mari, principalul motiv al achiziţiei unui ERP este baza de date unică, care permite gestionarea întregii activităţi desfăşurate de companie, în mod unitar. Modulul Financiar răspunde unor cerinţe din zona financiară, care sunt similare în orice ERP, diferenţa între soluţii făcându-se poate prin gradul în care modulul reuşeşte, cu funcţionalităţile sale, să răspundă acestor cerinţe într-un mod adecvat.“

Costin Baicu, Director Financiar, TotalSoft

,,Simpla necesitate a unui sistem financiar-contabil poate fi, în unele situaţii, raţiunea achiziţiei unui ERP, independent de dimensiunea firmei. Totuşi, deşi acest modul este privit ca o componentă esenţială, pe care clienţii nu ar concepe să nu o regăsească în sistem, din ce în ce mai mult firmele implementează un ERP având aşteptări legate mai ales de acele activităţi specifice propriului domeniu şi percepute ca având impact direct asupra relaţiei firmei cu partenerii săi: gestiunea lanţului de achiziţie/distribuţie, gestiunea producţiei etc. Să nu uităm însă că principala calitate a unui ERP este integrarea. Aceasta face ca fiecare componentă a sistemului să joace un rol important în funcţionarea întregului ansamblu şi ca beneficiile aduse de un anumit modul nu pot fi depline în absenţa altor funcţionalităţi complementare.“

Genovel Iovu, Director General, Kepler.


,,Din experienţa mea, am constatat că decizia unei companii de a trece la un sistem ERP nu se datorează unor probleme cu vechiul program de contabilitate (ba din contră, în general, contabilii sunt mulţumiţi cu aplicaţiile lor, oricât de simple sau demodate ar fi). De altfel, funcţionalităţile de bază ale unui modul Financiar-Contabil dintr-un ERP nu diferă foarte mult de cele ale unui program simplu de contabilitate. În prezentările susţinute în faţa potenţialilor clienţi cu aplicaţia noastră, acest modul ridică cele mai puţine întrebări. Problemele apar în compartimentele direct implicate în activităţile generatoare de venituri ale unei companii. Ele sunt identificate prin ricoşeu în compartimentul Financiar-Contabil, de aceea directorul economic este, de regulă, una dintre primele persoane care solicită achiziţionarea unui ERP.“ Cristian Dinu, Director Executiv Chara Software.


Primul pas în implementarea unui ERP
Pentru a reduce impactul asupra activităţii clientului şi a tempera stresul indus în organizaţie de schimbarea modului de lucru, în cele mai multe cazuri implementarea unui ERP se face în doua etape. Într-o prima fază sunt implementate modulele de bază (Producţie, Financiar-Contabil, Mijloace Fixe, Comercial) şi ulterior modulele adiţionale. Implementarea modulului Financiar-Contabil trebuie să fie debutul primei etape a implementării concrete a unui ERP, tocmai prin viziunea de ansamblu pe care o oferă managementului.


,,Oracle Financials este un sistem care asigură realizarea performantă a ansamblului de activităţi financiare ale întreprinderii, în strânsă conexiune cu celelalte sisteme – de aprovizionare-desfacere, de gestiune a materialelor, de producţie, proiecte, salarizare etc. De aceea, Sistemul Financiar trebuie să aibă prioritate în primele faze ale proiectului de implementare a unui nou sistem informatic şi să fie în concordanţă cu strategia companiei.“
Elena Micu, ERP Senior Sales Consultant, Oracle România.

Submodule şi funcţionalităţi
Din punct de vedere al denumirii, modulul se încadrează într-o descriere sugestivă în cazul majorităţii aplicaţiilor, cu precizarea că, în unele aplicaţii (Charisma Enterprise, Sintesio etc.), există module separate pentru Financiar şi Contabilitate.



Tags: ERP

Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
DRAGOS
cum se relizeaza un Modul financiar? cum se relizeaza contul de profitt si pierderi?
17 Februarie 2014, 01:59:11