Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Bernard Moscheni a acceptat o noua provocare

17 Noiembrie 2004



Bernard Moscheni, fost CEO Orange Romania, se gandeste cu nostalgie la ce a lasat in urmaNumit la conducerea companiei in 2000, Bernard Moscheni a introdus cu succes, in 2002, brandul Orange in Romania. Sub conducerea sa Orange Romania a ajuns in 2003 pe locul 5 in topul primelor companii din Romania. La sfarsitul trimestrului al 3-lea din 2004 Orange Romania a inregistrat cea mai mare rata de crestere a bazei de abonati din cadrul Grupului. Cresterea a fost de 50,5%, baza de clienti ajungand la 4.37 milioane, fata de 2.9 milioane in aceeasi perioada a anului trecut.
in mod cert, succesul Orange Romania nu ar fi fost posibil fara contributia directa a lui Bernard Moscheni. Nu am vrut ca incheierea mandatului sau sa treaca neobservata si de aceea l-am provocat pe Bernard Moscheni la o discutie despre realizari, regrete si amintiri. Am descoperit un Moscheni emotionat si profund atasat de Romania si de oamenii pe care i-a cunoscut. De altfel, acesta a fost si marele lui regret: ca ne paraseste tara.


Ati condus Orange Romania timp de 5 ani. Care sunt lucrurile de care sunteti cel mai mandru?
Orange Romania are o imagine foarte buna si un trend ascendent extraordinar. Din sondajele facute pana acum, reiese ca dintre romanii care vor sa foloseasca un serviciu de telefonie mobila, 65% intentioneaza sa-l cumpere de la Orange. Acest lucru nu mi se datoreaza mie, nu este succesul meu, este succesul unei echipe de 1700 de oameni, dintre care doar patru sunt francezi. Practic imensul succes al Orange Romania se datoreaza romanilor.


Cu ce regrete ati plecat din Romania?
Marea mea dezamagire este insusi faptul ca parasesc Romania. Aici am gasit cei mai minunati oameni, alaturi de care m-am simtit foarte bine. in plus, romanii sunt foarte adaptabili si au un simt al ospitalitatii fantastic. Deja le simt lipsa.


In marina, comandantul nu-si paraseste niciodata nava sau pleaca ultimul de pe ea. Ati ales sa conduceti alta nava: Mobistar Belgia. Care au fost motivele pentru care ati facut aceasta alegere?
Decizia nu mi-a apartinut si nici nu am intentionat vreodata sa plec din Romania. Thierry Breton, presedintele grupului France–Telecom si Orange, a vrut mai mult dinamism in cadrul Mobistar Belgia in conditiile in care echipa de acolo este in aceeasi formula de 7 ani. Prin numirea mea se incearca o redinamizare a companiei. Sarcina mea va fi de a rebranda compania si de a creste cota companiei la bursa. Va fi insa foarte greu sa ajungem pe locul 1.


Mobistar este plasata mai bine decat Orange pe piata europeana?
Cazul Mobistar difera un pic fata de Orange. Compania belgiana este listata la bursa de marfuri, iar piata de acolo este mult mai matura. Mobistar are astfel un profit financiar de doua ori mai mare decat Orange Romania, in schimb are mai putini utilizatori. in cadrul grupului Orange, Mobistar se afla pe locul 3 sub aspectul profitabilitatii, dar nu au decat 3 milioane de clienti, situandu-se pe locul 2 pe piata belgiana. in ceea ce priveste numarul de utilizatori, Orange Romania se situeaza pe locul 3 in cadrul grupului si pe locul 4 din punct de vedere al profitabilitatii.


Ati fi putut refuza numirea la Mobistar?
In momentul in care presedintele Grupului iti spune ca vei pleca in Belgia, e foarte dificil sa spui ca nu vrei sa te duci. El a inteles ca imi va fi foarte greu sa parasesc Romania, a fost foarte sensibil la argumentele mele, dar decizia a ramas de neclintit.


Ce sfaturi i-ati dat lui Richard Moat inainte ca acesta sa preia functia pe care ati detinut-o?
Richard Moat, o personalitate puternica, are experienta internationala si cunoaste foarte bine brand-ul. N-a fost nevoie din partea mea de nici un sfat, trebuie doar sa se acomodeze cu piata romaneasca. Cred ca si sub conducerea lui, Orange Romania va continua sa se dezvolte si sa aiba acelasi trend.


Inainte de a parasi Romania, ce mesaj aveti pentru marele public?
Stati fara griji, ma voi mai intoarce in Romania!



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite