Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

www.plante-medicinale.ro, infuzie profitabilă pentru mediul de afaceri

26 Februarie 2009



www.plante-medicinale.ro

Din decembrie 2008, România are unul dintre cele mai complexe portaluri dedicate plantelor medicinale, aromatice şi tinctoriale, singurul de acest gen din Europa de Est. De mare valoare pentru comunitatea ştiinţifică, acesta este o adevărată comoară pentru mediul de afaceri, care poate folosi gratuit informaţia obţinută cu aparatură costisitoare, de ultimă generaţie.

Site-ul este bilingv (română şi engleză) şi prezintă în detaliu situaţia actuală a fondului naţional de plante, în ideea revitalizării unei industrii cu tradiţie la noi în trecut. Cu fonduri suficiente pentru dezvoltare, acesta ar putea deveni cel mai important portal de gen din lume, dată fiind baza de date riguros stiinţifică oferită gratuit tuturor utilizatorilor de Internet. Cea mai importantă aplicaţie mondială de gen presupune plata unor taxe. “În baza de date a portalului au intrat numai plante cu utilizările verificate de Ministerul Sănătăţii. Momentan este stocată informaţie completă şi riguroasă despre 420 de specii de plante şi 1.424 de substanţe din compoziţia chimică a acestora, unele necuprinse în manuale. Aplicaţia poate fi utilizată la orice nivel ştiinţific, inclusiv la dezvoltarea altor proiecte de cercetare, pornind de la aceste informaţii gratuite”, arată ing. Alexandru Botu, unul dintre oficialii proiectului. Drepturile pentru informaţiile prezentate pe www.plante-medicinale.ro aparţin consorţiului format pentru acest proiect, reprezentat legal de Autoritatea Naţională pentru Cercetare Ştiinţifică.

Am putea ”trata” întreaga Europă
Piaţa plantelor medicinale este în plină dezvoltare în lume, tratamentele naturiste fiind acum foarte căutate. “Cererea este atât de mare, încât, momentan, nu există cote la exportul de plante către ţările UE, care importă din China 80% din plantele medicinale utilizate. Vor prefera oricând să importe din ţările membre, o şansă în plus pentru România. Acum cultivăm în jur de 20 de specii de plante, restul fiind recoltate din flora spontană dezvoltată peste 80% în păduri, care este lăsată în voia sorţii”, arată specialiştii. O mare parte a plantelor merg la export în UE.

”Muzeul plantelor”, deschis non-stop
Portalul este ca o expoziţie virtuală ale cărei pavilioane au drept “vitrină comună” interfaţa online prin care oricine poate accesa gratuit baza de date. Selectând specia dorită (după denumirea ştiinţifică sau populară) se poate vedea fişa cu descrierea detaliată: denumirea, clasificarea botanică, aria de răspândire, organele utilizate, compoziţia chimică (exactă), acţiunea terapeutică, utilizarea (pe afecţiuni) şi contraindicaţiile, formele farmaceutice (în care se poate utiliza), conservare- cultivare – recoltare. Substanţele chimice din listă sunt prezentate cu informaţii complexe. Baze de date asemănătoare mai au Germania, Japonia, Coreea de Sud, China şi alte câteva ţări.

Specialiştii susţin că ar fi nevoie de o “gardă a plantelor medicinale”, care să protejeze arealurile în care acestea se dezvoltă, ţări ca Ungaria, Republica Moldova sau Croaţia exportând acum mai mult decât România, ţară cu tradiţie încă înainte de 1990. O dată cu schimbarea climei vom putea aclimatiza şi alte plante, aşa cum s-au dezvoltat şi în ţările vecine.

Exploataţi raţional!
Materia primă de calitate şi randamentul crescut de prelucrare se obţin printr-o recoltare în condiţii optime. Un amestec de specii asemănătoare duce la dispersarea substanţelor active. “Colectarea trebuie făcută de cunoscători ai plantelor (botanică şi fiziologie vegetală), întrucât distrugerea unor organe, uscarea neglijentă sau conservarea neadecvată duc la compromiterea produsului final”, arată prof. univ. dr. Ioan Burzo - Universitatea de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară - Bucureşti. Acesta a constatat că “anumite plante nu se mai găsesc în ariile de răspândire menţionate în manuale, fiind deteriorate în timp – chiar şi în rezervaţii – de animalele scoase la păscut. Alte plante din flora spontană au dispărut din anumite bazine ca urmare a exploatării iraţionale.”



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite