Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ATM-urile multifuncţionale reduc costurile băncilor

26 Februarie 2009



La 30 septembrie 2008, în România se înregistrau 8.778 de ATM-uri (Automated Teller Machine). Funcţionalităţile bancomatelor s-au extins de la simpla eliberare de numerar şi interogarea de sold, până la plata facturilor de telefonie mobilă şi fixă, plata facturilor de utilităţi, plata taxelor şi impozitelor, schimb valutar sau acceptare de numerar şi transferuri de bani.


În privinţa migraţiei către tehnologia cu cip, în România au fost finalizate pe partea de acceptare 23 de proiecte de certificare EMV (Europay, MasterCard and Visa) ale reţelelor de POS şi ATM, iar alte 12 astfel de proiecte sunt în derulare. Practic, reţeaua de automate bancare este integral compatibilă cu standardul EMV, ceea ce permite acceptarea cardurilor cu cip. La nivelul anului 2008, 30% din valoarea tranzacţiilor la comercianţi a provenit din dispozitive compatibile EMV. Pe partea de EMV emitere s-au finalizat patru proiecte (ING, BRD, ProCredit Bank şi Alpha Bank) şi unul este în faza de pregătire (BCR).


„Pentru cardul cu cip suntem în teste şi certificări şi cu alte bănci”, spune Cătălin Creţu, General Manager România, Visa Europe.


O altă cifră importantă care rezultă în urma procesului de migrare a tehnologiei este legată de nivelul de fraudă, care în România este cu mult sub cel înregistrat la nivelul Europei. Astfel, raportul fraudă/ vânzări este de 0,058% în Europa şi de 0,004% în România.


Securitate şi securizare
Fraudele cu carduri au ajuns la un nivel îngrijorător în ultimii ani, iar hoţii câteodată nu se mai chinuie să afle PIN-ul cardurilor prin tot felul de sisteme sofisticate, ci smulg pur şi simplu bancomatele din perete sau le taie cu flexul.


Producătorii de ATM-uri şi băncile au implementat diferite modalităţi prin care asigură securitatea tranzacţiilor, dar şi securizarea aparatului, astfel încât încercările de fraudare să nu aibă succes.


„Automatele bancare NCR au implementate metode de criptare de ultimă oră, sunt prevăzute cu senzori de prevenire şi semnalizare a încercărilor de vandalizare sau spargere şi cu sisteme de prindere în pardoseală. De asemenea, un grad ridicat de securizare îl constituie implementarea soluţiilor software de prevenire a fraudelor cu carduri”, spune Toni Sorin Cristescu, Manager General, Printec Group România.


KEBA Automation România oferă soluţii conforme cu standardul de securitate PCI, atât din punct de vedere hardware, cât şi software.


Csaba Tamas, CTO KEBA Automation România, menţionează că firma are proiecte proprii de securizare – semnătura electronică a tranzacţiilor, VPN între ATM şi serverul de tranzacţii, certificate de securitate instalate pe ATM, sistem de operare securizat etc.


„Carcasa cititorului de card beneficiază de un design care îngreunează instalarea echipamentelor de skimming, dar oferim extensii de AntiSkimming activ ca şi componente opţionale. De asemenea, putem echipa bancomatele cu «cititor de venă palmară», o metodă mult mai sigură decât cititoarele de amprente, deoarece venele palmare sunt unice şi nu se pot copia”, adaugă Csaba Tamas.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite