Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

ATM-urile multifuncţionale reduc costurile băncilor

26 Februarie 2009




În România existau, la 30 septembrie 2008, 8.778 de bancomate. Teoretic, pentru numărul de locuitori existenţi în România, numărul de automate este mic, însă trebuie luat în considerare o serie de factori – nivelul de salarizare, educaţia privind utilizarea cardurilor, gradul de penetrare a acestor mijloace de plată în mediul urban şi rural etc.


Un producător de bancomate o să spună întotdeauna că mai este loc pentru echipamente noi.


„Noi ne focusăm pe ATM-uri multifuncţionale cu reciclare, adică cele mai inovatoare echipamente din acest sector şi din acestea sunt încă puţine pe piaţa din România. Ţara noastră va urma trendul dezvoltat în ţările Europei Centrale şi de Vest care a înlocuit treptat mare parte din ATM-urile clasice cu cele multifuncţionale, echipamente care prin funcţionalităţile oferite mută multe dintre operaţiunile casieriilor clasice în zona de self-service, conducând astfel la o reducere de costuri considerabilă pentru bănci. După saturarea pieţei din punct de vedere al cantităţii, vom înregistra o orientare spre calitate, fiabilitate şi, mai important, spre reducerea costului per tranzacţie”, crede Csaba Tamas.

E vremea pentru aplicaţiile „multivendor”

Înlocuirea ATM-urilor depinde în mare măsură de strategia fiecărei bănci de diversificare a serviciilor oferite consumatorilor şi depinde de gradul de exploatare. Deşi produse în anii ’80, în multe pieţe din lume există în stare perfect funcţională astfel de echipamente.


Bancomatele KEBA sunt proiectate pentru un ciclu de viaţă mai mare de 7 ani. Aceasta este perioada în care compania garantează disponibilitatea pieselor de schimb, precum şi suportul pentru software.
„Nu putem să ignorăm faptul că a venit timpul pentru aplicaţiile «multivendor» – o singură aplicaţie pe mai multe ATM-uri –, fapt care permite băncilor să reducă costurile de implementare, mentenanţă şi libertate în alegerea produselor hardware – fără «vendor lock in»”, precizează Csaba Tamas.


Acesta adaugă că pe pieţele europene a întâlnit exemple unde un producător de ATM-uri a lansat aplicaţii proprii, aşa numitele „multivendor”, care după un an, doi, de la implementarea într-o bancă au fost eliminate de către aceasta.


„Motivul a fost că un «producător de ATM» nu va putea crea niciodată o aplicaţie total independentă, deoarece nu va primi documentaţiile şi ajutorul necesar de la competitorii săi în crearea acestui software şi întotdeauna va exista tendinţa ca aplicaţia să funcţioneze mai bine cu hardware-ul propriu. În consecinţă, KEBA Automation a decis să acţioneze pe piaţa românească ca integrator de soluţii de software. Nu avem ca obiectiv unic comercializarea software-ului nostru proprietar, ci suntem capabili să livrăm soluţii diverse, compuse din cele mai bune ingrediente existente pe piaţă, bazate pe standardul XFS, dând astfel libertate băncilor să aleagă producătorul de hardware în funcţie de performanţa acestuia şi beneficiile pe care le aduce”, mai spune Tamas.


ATM-urile NCR utilizează platforma software Microsoft Windows. NCR şi PrinTec au lansat în premieră în România noua familie de automate bancare NCR SelfServ, care dispun de tehnologia inovatoare „self-healing”. Aceasta permite bancomatelor să repornească automat în cazul unei erori de software, devenind funcţionale în câteva minute.


E criză. Mai investesc băncile în ATM?
Primul şoc deja se simte: băncile au oprit anumite proiecte, au amânat altele.


Însă reprezentantul KEBA crede că, după trezirea din acest şoc, în analizele de optimizare, ATM-urile multifuncţionale – care înlocuiesc o parte din personalul şi din echipamentele sucursalelor – vor ieşi învingătoare.


„Cred că aceste vremuri sunt favorabile pentru investiţiile în automatizare şi optimizare”, afirmă Tamas. Directorul general al Printec e de acord că ceea ce se petrece acum pe piaţa financiar-bancară va avea nişte repercusiuni.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite