Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Început de an dificil pentru telecomunicaţii

26 Februarie 2009



Anul 2009 nu a început deloc promiţător pentru sectorul telecomunicaţiilor din România. Desele schimbări ale directorului autorităţii de reglementare în comunicaţii au determinat Comisia Europeană să declanşeze procedura de infringement împotriva României. În plus, nici o companie din cele şase care au achiziţionat caietul de sarcini nu a depus o ofertă pentru cele două licenţe de utilizare a frecvenţelor radio pentru servicii de comunicaţii electronice prin intermediul sistemelor de acces pe suport radio de bandă largă (BWA).


Nici Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiilor nu a scăpat redenumirilor. Acum se numeşte Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI). Deşi Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii (ANC) deţine şi atribuţii legate de implementarea politicii naţionale în domeniul tehnologiei informaţiei şi în 2006 se numea Autoritatea Naţională pentru Regelementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei, cuvintele „tehnologia informaţiei” au dispărut din numele instituţiei.


O procedură închisă, alta deschisă
Comisia Europeană a anunţat la sfârşitul lunii ianuarie închiderea procedurii de infringement declanşată împotriva României în noiembrie 2007 pentru lipsa localizării apelanţilor din reţelele publice mobile de telefonie în cadrul sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112.


MCSI, în calitate de coordonator al sistemului, va continua să monitorizeze asigurarea facilităţii de localizare a apelanţilor din reţelele publice de telefonie mobilă la numerele de urgenţă 112, astfel încât să fie preîntâmpinate orice potenţiale probleme care ar putea afecta buna funcţionare a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă.


Tot la sfârşitul lunii ianuarie, MCSI a luat act de decizia Comisiei Europene de a declanşa procedura de infringement împotriva României pe tema asigurării independenţei autorităţii de reglementare în domeniul comunicaţiilor electronice.
Obiecţiile Comisiei Europene vizează, în fapt, nerespectarea de către ţara noastră a prevederilor Directivei 21 din 2002 a Comisiei Europene privind cadrul comun de reglementare în comunicaţii prin adoptarea ordonanţelor de urgenţă prin care se înfiinţau A.N.R.C.T.I. (2006) şi A.N.C. (2008).


Comisia Europeană consideră că prin reorganizările repetate, decise de fostul Guvern, la nivelul Autorităţii, independenţa acestei instituţii a fost periclitată.


Totodată, Comisia Europeană a precizat că nu este pentru prima dată când se încalcă prevederile europene în domeniu, un caz similar având loc în 2006, când prin O.U.G. 134/2006 s-a înfiinţat A.N.R.C.T.I.


Pe 17 februarie, la Praga, la Conferinţa Ministerială a demnitarilor europeni din domeniul Comunicaţiilor, ministrul Gabriel Sandu a avut o întrevedere informală cu Viviane Reding, comisarul european pentru Societatea Informaţională şi Media.
Întâlnirea a fost programată ca urmare a discuţiilor de la sfârşitul lunii ianuarie, pe marginea soluţionării problemelor legate de independenţa A.N.C. Principalul subiect pe agenda întâlnirii a fost identificarea unei soluţii de comun acord în privinţa A.N.C., astfel încât să înceteze procedura de infringement aplicată României cu începere de la 29 ianuarie.



Gabriel Sandu, ministru MCSI


Cei doi au decis constituirea unui grup de lucru care are ca scop soluţionarea situaţiei create prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 106 din 18 septembrie 2008 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Comunicaţii, care a abrogat Ordonanţa de Urgenţă nr. 134 din 21 decembrie 2006 privind înfiinţarea Autorităţii Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite