Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Viorel Darie, creatorul primului program de şah pe calculator din Romānia: Amintiri despre robotul de şah LABIRINT 64

26 Februarie 2009



Robotul LABIRINT 64 în emisiunea lui Tudor Vornicu
În cei vreo 10 ani cât m-am ocupat de şah pe calculator, programul a trecut prin mai multe versiuni: FELIX 64 şi ASTRO 64 rulat pe calculatoarele mari FELIX C-256, două versiuni LABIRINT 64 şi ATOM 64 sub formă de robot de jucat şah şi un program cu interfaţă grafică ATOM-64 pentru microcalculatoarele M-18 şi CUB-Z (tinerilor nu le mai spun nimic aceste denumiri vechi de calculatoare, dar pentru noi, cei din anii 70-80, ele erau sculele cu care lucram).



Într-o zi suntem chemaţi în regim de urgenţă la Televiziunea Română, la o emisiune TVR în direct (o raritate în vremea lui Ceauşescu), realizată de Tudor Vornicu şi Cristian Ţopescu, ca să prezentăm LABIRINT 64. Trecusem cu emoţie de rândurile de santinele de pe culoarele de acces către sala de transmisiuni TVR. Împreună cu noi era invitată şi Elisabeta Polihroniade, Marea Maestră Internaţională de Şah. În fine, ajungem în sala cea mare de transmisiuni TVR, unde-i vedem pe Tudor Vornicu şi Cristian Ţopescu, nu prea glumeţi şi nu prea îngăduitori cum îi vedeam noi la televizor, erau apăsaţi de o mare responsabilitate ca în transmisia în direct să nu scape vreo boroboaţă.


LABIRINT 64, cam cât un DVD Writter din zilele noastre, avea o noutate programată de colegul meu Valentin Cean, ca la orice mutare mai deosebită să scoată nişte sunete atractive, de exemplu când lua dama făcea ca Woody (pentru asta am obţinut un brevet de inventie la OSIM, altfel, pe programe de software nu se puteau obţine brevete de invenţii).


Dar Tudor Vornicu a estimat că nu e bine să prezentăm în emisiune aceste sunete pe care le scotea robotul, ca nu cumva ele să se interpreteze ca o aluzie la regimul comunist. Aşa că Tudor Vornicu ne-a cerut să prezentăm robotul, dar să-l punem pe „mute”. Şi astfel am trecut cu bine şi de această încercare, căci robotul n-a scos niciun „cucurigu”.


Robotul LABIRINT 64 la concursuri şi expoziţii
Prin 1984 am reuşit formalităţile de viză pentru o delegaţie cu LABIRINT 64 la un Campionat Mondial de Microprocesoare pentru şah, la Budapesta. La vama Arad, în tren, vameşii erau să mă oprească să trec graniţa, neavând forme legale de export temporar de aparat electronic. Cu multe rugăminţi, am fost lăsat să ies din ţară (la întoarcere, vameşii au răsuflat uşuraţi când au văzut că l-am adus înapoi, avuseseră o mare grijă pe cap).


Ajuns la Budapesta cu două zile întârziere (din cauza dificultăţii de obţinere a vizei), am fost primit totuşi în concurs. LABIRINT 64 a jucat 5 partide şi le-a pierdut pe toate, concurenţii fiind aparate puternice şi programate de echipe specializate în şah programat, nu ca un hobby cum era pentru noi. Dar important este să participi.


Totuşi, LABIRINT 64 era cât pe ce să bată robotul din RDG (Germania răsăriteană comunistă, pentru cine nu ştie) numit CHESSMASTER, în faţa căruia am avut chiar avantaj material, dar, din cauză că LABIRINT 64 nu a văzut o furculiţă de cal (robotul nostru putea prevedea doar 3 semimutări) totul s-a năruit, am pierdut şi această şansă neaşteptată.


Am avut totuşi o minirevanşă un an mai târziu, cu aceiaşi RDG-işti care au venit la TIBCO cu CHESSMASTER, fără neapărat să fie un concurs. Eu eram prin Herăstrău cu fetiţa mea, Corina, şi LABIRINT 64 (nedespărţiţi) şi ne-am dus să vizităm TIBCO, unde ne-am întâlnit cu CHASSMASTER. Scorul? 2-0 pentru LABIRINT 64. Au fost cam dezamăgiţi (ce să faci? aşa e în sport), nemţii oferiseră şi bomboane fetiţei mele, ca să stea cuminte în timpul cât am jucat cele doua partide.


Campionatul Naţional de Roboţi de Şah de la Herculane
Datorită străduinţei colegului meu Constantin Ionescu Bujor, pasionat de şah, s-a organizat la Herculane, în splendidul (pe atunci) hotel Afrodita, un Campionat naţional de roboţi de şah, câţi au putut fi adunaţi de prin ţară (nu mă întrebaţi cum se chemau acei roboţi – istorie). S-a jucat în sistem elveţian. A câştigat un robot numit COMODORE, spre mândria posesorului său.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite
ronii
im place sahu
03 Septembrie 2009, 04:30:28
Vlad Ion
Intrebare: In prezent in tara mai sunt programatori de sah de performanta?! Profesionisti nu hobby-isti!
09 Iunie 2020, 05:11:07