Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Viorel Darie, creatorul primului program de şah pe calculator din Romānia: Amintiri despre robotul de şah LABIRINT 64

26 Februarie 2009
Dar s-a mai jucat la Herculane şi un simultan între vreo 12 roboţi şi Maestrul Dolphy Drimer, invitat şi el la acel campionat, împreuna cu Prof. Universitar, matematicianul Octavian Stănăşilă. Scorul? 11.5 – 0.5 pentru Drimer. Era prea puternic Maestrul. Curios este că remiza a scos-o cel mai slăbuţ program de şah din concurs.


Noul meu robot ATOM 64 (altă versiune de program pentru acelaşi robot fizic) era să facă o ispravă mare. S-a deschis excelent, iar în jocul de mijloc a atacat două ture simultan, din care Drimer urma să piardă una. Dar maestrul a analizat situaţia care părea foarte critică şi cu unul din turnurile atacate mi-a „bărbierit” un cal, iar până ce ATOM 64 a luat turnul celălalt, Drimer a mai câştigat o figură. Aşa că amărâtul de ATOM 64 a ieşit din acea zarvă cu un pion în minus, ca valoare... şi a pierdut partida.


Am mai fost cu LABIRINT 64 şi ATOM 64 pe la diverse concursuri: la ITB (de unde provenea ca jucător Maestrul Victor Ciocâltea), la Predeal (un campionat de calificare ELO). Robotul nostru era cam mereu la coada clasamentului, jucătorii umani profesionişti erau prea puternici pentru el. A făcut şi ceva puncte, dar la cei mai slabi. Odată, o doamnă, a refuzat să joace cu robotul, zicând că a venit să joace în concurs cu oameni nu cu roboţi. N-ai ce face, nu poţi obliga omul să joace cu o maşină!


S-a dovedit totuşi că, aşa slab cum era, programul nostru de şah ATOM 64 era prea puternic pentru copiii de şcoală, chiar pentru unii umblaţi pe la concursuri. (Eu cred că oamenii, până la o anumită vârstă, sunt prea puţin preocupaţi de strategie. Ce e mai rău e că şi unii oameni trecuţi bine de vârsta copilăriei nu sunt preocupaţi de strategie în viaţă). Am fost odată la Costineşti la o tabără de copii, am instalat câteva calculatoare JUNIOR şi am lăsat copiii să joace. Rar câştiga vreunul. Pentru copii e bine să ai programe de şah uşoare, ca să-i atragi către şah.


Sfârşitul robotului LABIRINT 64 / ATOM 64
Robotul ATOM 64 era fizic acelaşi obiect ca şi LABIRINT 64, dar avea alt program, ars în alte EPROM-uri, din cauza sărăciei de piese de atunci. La un moment dat a fost dat ministrului Ioan Avram să vadă cum se joacă şah cu un robot. Şi stând acolo robotul, într-o bună zi ministrul nostru a primit vizita omologului chinez, căruia i-a oferit cadou robotul de şah ATOM 64.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite
ronii
im place sahu
03 Septembrie 2009, 04:30:28