Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Securitate >> Stiri si comunicate

BitDefender avertizeaza asupra schimbarilor din structura amenintarilor informatice

27 Februarie 2009



John Austen, ex-Head of the Computer Crime Unit, New Scotland Yard, si Marco Gercke, secretar al Criminal Law Department la German Society for Law and Informatics si expert pentru Consiliul Europei au fost invitatii VIP ai noii editii a evenimentului IDC IT Security Roadshow 2009, la care au participat experti in securitate IT, leaderi ai industriei, analisti independenti si utilizatori. Evenimentul IDC, lansat in Istanbul pe 17 februarie si care va avea loc in alte 23 orase din Europa Centrala si de Est, Orientul Mijlociu si Africa (CEMA), a avut ca tema "Balansarea realitatii si a perceptiei intr-o noua era economica", roadshow-ul actionand ca o platforma pentru schimbul de experienta si a celor mai bune practici, dar si prezentarea celor mai noi tendinte si evolutia securitatii IT.
"Provocarile care pana acum au determinat o crestere impresionanta a tehnologiilor de securitate IT nu vor disparea odata cu incetinirea economica. (…) Persoanele care detin pozitii de CSO si CIO trebuie sa fie constienti de acest lucru si sa fie in stare sa mentina niveluri ridicate de securitate, de multe ori in cadrul aceluiasi buget sau al unuia diminuat", a subliniat Tomasz Sloniewski, Research Manager, IDC CEMA, provocarile cu care se vor confrunta companiile in noua conjunctura economica.
Potrivit lui Sloniewski, perceptia asupra securitatii IT a evoluat semnificativ de-a lungul anilor, de la un produs singular (securitatea bazata pe perimetru), la o abordare integrata a proceselor de securitate necesare pentru a planifica, evalua, construi si administra retele de infrastructura sigure si a programelor de securitate complexe. Companiile sunt astfel nevoite sa integreze securitatea in infrastructura mai vasta IT prin evaluarea arhitecturilor de securitate proprii, implementand politicile corecte, securizand toate nivelurile de tehnologie si reducand costurile operationale prin externalizarea managementului infrastructurii lor de securitate.
Conform estimarilor IDC, piata de software de securitate din CEE se va extinde cu o rata anuala de crestere complexa de 17.8% pana in 2012. Roadshow-ul IDC pe securitate IT s-a concentrat pe aceasta era de expansiune, care va schimba prioritatile, precum si pe noile capabilitati si tehnologiile viitoare care vor defini securitatea IT in urmatorii ani. Evenimentul, la care au participat jucatori majori ai pietei IT mondiale, precum Microsoft, Fortinet, APC, IBM, a inclus prezentari acoperind o varietate de tematici ca evolutia securitatii endpoint, pierderea datelor si amenintarea pe care aceasta o reprezinta pentru afacerile bazate pe informatii, pericolul Crime 2.0 si alte amenintari emergente, respectarea reglementarilor si implicatiile acestora asupra securitatii IT, securitatea mesajelor in era Web 2.0 si convergenta securitatii, sistemelor, stocarii si managementul retelei.
De o atentie deosebita s-a bucurat prezentarea BitDefender, producatorul uneia dintre cele mai rapide si eficiente suite de solutii de securitate a datelor atestate pe plan international, solutii distribuite printr-o retea globala de parteneri in peste 100 de tări din intreaga lume si care protejează milioane de utilizatori individuali si companii din intreaga lume.
BitDefender a sustinut o pledoarie despre „Schimbarile din structura amenintarilor informatice”, tragand astfel inca un semnal de alarma asupra noilor tendinte ale amenintarilor cu care ne vom confrunta in viitorul apropiat. BitDefender a pus accent pe schimbarile si modul in care acestea influenteaza producatorii de tehnologie de securitate a datelor, cat si utilizatorii tuturor acestor tehnologii, 2008 fiind anul care a marcat aparitia unor schimbari majore in modul in care amenintarile informatice sunt create, distribuite si utilizate. Trendul de crestere a volumului de amenintari ca continua si in 2009, productia de malware mentinandu-se pe o curba ascendenta, exploatand aceleasi functionalitati Web prin intermediul troienilor, dar si via amenintari de tip spyware si rootkit. (Sfarsitul lui 2008 a inregistrat deja o crestere de 460% a infectiilor ce isi au originea in mediul Web, asemeni distributiei de troieni via spam, care a sporit cu 400%.)
Conform estimarilor specialistilor BitDefender, multe dintre amenintarile existente vor suferi mutatii semnificative si upgrade-uri, mai ales in ceea ce priveste mecanismele de camuflare sau automatizare a procesului de distribuire. „Clasamentul amenintarilor software din Romania confirma previziunile noastre referitoare la tipurile de riscuri la care se expun utilizatorii autohtoni. Peisajul malware romanesc ne arata, in primul rand, faptul ca multi dintre beneficiarii accesului la Internet nu sunt protejati de nicio solutie de securitate fiabila. In al doilea rand, se evidentiaza si o lipsa acuta de informare in materie de amenintari electronice, precum si absenta cunostintelor minime in ceea ce priveste prevenirea si combaterea lor. In al treilea rand, utilizatorii romani nu sunt pe deplin constienti de pericolele la care se expun si care, in ultima instanta, le-ar putea compromite nu doar datele si informatiile, ci chiar intreaga activitate”, a declarat Viorel Canja, Seful Laboratorului AntiMalware al BitDefender.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite