Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Servere >> Stiri si comunicate

Virtualizarea contribuie la scaderea vanzarilor de servere?

05 Martie 2009



Cabinetul de consultanta Gartner a confirmat verdictul negativ emis de IDC asupra evolutiei pietei mondiale de servere – in trimestrul patru 2008 s-a consemnat o scadere a vanzarilor drastica. Practic, de la un an la altul, scaderea este de 11,7% ca volum si de 15,1% in ceea ce priveste cifra de afaceri.
Toate segementele din piata serverelor sunt atinse de acest declin, utilizatorii cautand permanent solutii de reducere a costurilor si reportand proiectele ori de cat ori acest lucru este posibil fara repercusiuni grave asupra business-ului, explica Gartner. Potrivit cabinetului de consultanta, singurul segment care nu a fost afectat de criza este cel serverelor blade, care a inregistrat o crestere a cifrei de afaceri de 30,6%. Serverele x86 au inregistrat un recul de -11,4% (volum) si 18,1% (cifra de afaceri), iar serverele Unix (nisa pe care Sun detine o cota de piata de 52%, in fata IBM si HP) au o scadere de 13,7% (cifra de afaceri).
In clasamentul producatorilor realizat de Gartner, primul loc in Q4 2008 este ocupat de IBM (cu o cifra de afaceri de 4,38 miliarde de dolari), „The Big Blue” inregistrand o pierdere de 17,4% (in principal ca urmare a scaderii vanzarilor de servere x64). Locul doi ii revine lui HP, a carui cifra de afaceri pe acest sector a ajuns la 3,94 miliarde de dolari, in urma unei scaderi de 10%. Dell a pierdut si el 11,2% (cifra de afaceri de 1,4 miliarde de dolari), Sun – 14,9% (cifra de afaceri de 1,26 miliarde de dolari), iar Fujitsu 9% (cifra de afaceri de 560,4 milioane de dolari).
Previziunile Gartner pentru 2009 (luand ca indicator vanzarile realizate la sfarsitul anului trecut) nu sunt foarte optimiste, analistii estimand ca mediul economic ii va face pe utilizatori sa fie mai prudenti in ceea ce priveste investitiile, fapt care va duce la cresterea concurentei intre diferiti producatori. Cabinetul estimeaza ca, in atari conditii, piata va intra intr-o faza de consolidare.
Analistii speculeaza insa ca rationalizarea centrelor de date si consolidarea pietei serverelor nu sunt singurele fenomene care vor afecta direct vanzarile de noi echipamente, un efect semnificativ avand si amploarea tehnologiilor de virtualizare. Conform Goldman Sachs, in 2009 un sfert dintre serverele utilizate de marile companii vor fi virtualizate, iar Gartner estimeaza ca anul acesta piata virtualizarii va creste cu 43% (un procent urias avand in vedere evolutia generala a pietei IT).



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite