Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Technology >> Servere >> Stiri si comunicate

Microsoft propune Data centere low cost cu procesoare de netbook

09 Martie 2009Conform anunturilor facute cu ocazia evenimentului TechFest 2009, cercetatorii Microsoft testeaza servere echipate cu procesoarele Atom, concepute de Intel pentru a deservi producatorii de netbook-uri si terminale mobile, expertii firmei din Redmond luand in calcul utilizarea procesoarelor Atom pentru a putea crea Data centere low cost. (Atom a fost deja adoptat de numerosi producatori de netbook-uri, precum Asus, MSI, HP,Acer, Toshiba sau Dell, iar anuntul lansarii in cursul acestui an a modelelor dual-core a suscitat deja un mare interes in industrie.)
Conform oficialilor Microsoft, avantajele oferite de Atom sunt multiple: pret mai mic; consum mai redus decat al procesoarelor dedicate serverelor; degajarea de mai putina caldura, prin urmare eliminarea necesitatii unui sistem suplimentar de racire, care implica un consum mai mare de energie. Optiunea Microsoft pentru Atom pare una foarte serioasa, Divizia Scalable and Multicore Systems evaluand daca acest model de arhitectura cu consum redus de energie poate suporta incarcarea serverelor pentru webmail/Hotmail. Iar concluziile sunt pozitive, din ce se pare. Un alt grup de cercetare din cadrul Microsoft, intitulat "Cloud Computing Futures" (al carui obiectiv generic este tratarea Data center-elui ca un sistem integrat, urmarind optimizarea hardware si software), lucreaza la reducerea drastica a costurilor de dezvoltare, utilizare si consum de energie ale Data center-elor.
In cadrul demonstratiilor facute la TechFest 2009 pe un rack cu 50 de procesoare Atom, procesoarele Intel concepute a echipa netbook-uri au demonstrat o "agilitate" foarte buna la trecerea din starea de veghe in cea de functionare (si viceversa), element foarte important din perspectiva expertilor Microsoft, care au explicat ca, in majoritatea cazurilor, serverele sunt inactive 75% din timp, iar caracteristica amintita le-ar permite reducerea consumului cu 90%. De mentionat ca Microsoft lucreaza deja la un program (nume de cod Marlowe) care sa permita optimizarea acestei functii a procesorului.
Specialistii companiei din Redmond au explicat ca, desi procesoarele Atom sunt mai slabe decat cele care echipeaza in mod normal serverele, acest lucru poate fi compensat prin marirea numarului procesoarelor, un Data center putand astfel efectua sarcinile alocate cu acelasi consum de energie. O veste nu prea pe placul Intel, care are ca oferta dedicata pentru segmentul de Data center procesoarele multi-core Xeon, mult mai scumpe decat Atom.Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariutrimite