Revista si suplimente
MarketWatch
Inapoi Inainte

Homo mobilicus va inlocui homo sovieticus

17 Noiembrie 2004



Al treilea summit si conferinta MOST Think Tank „Tehnologie Mobila pentru Integrare Europeana si Dezvoltare“, eveniment organizat de ARIES, a avut loc in luna octombrie la Bucuresti. Cu acest prilej, Alexandru Borcea, presedintele ARIES, a inaugurat Centrul Roman al retelei MOST.


Programul MOST (Societatea Mobila si Deschisa prin Telecomunicatii fara fir) a fost lansat de catre operatorul german T-Mobile si operatorul polonez Polska Telefonia Cyfrowa, impreuna cu Universitatea de Tehnologie din Varsovia, la expozitia CeBIT 2001 din Hanovra, Germania. Motivul lansarii Programului MOST de catre fondatorii sai a fost organizarea unei comunitati de oameni si organizatii in Europa Centrala si de Est care sa caute modalitati eficiente si instrumente pentru construirea societatii civile, imbunatatirea sistemului educational, sprijinirea activitatilor economice si ameliorarea functionarii serviciilor de stat si administratiilor guvernamentale prin aplicarea tehnologiilor informationale dezvoltate, in special cele mobile.


Think Tank-ul este o ramura a Programului MOST si grupeaza manageri, practicieni si cercetatori din domeniul comunicatiilor mobile, inclusiv servicii mobile, educatie, media, conducere si afaceri. Think Tank-ul ofera informatii strategice asupra scopului, acoperirii si implementarii strategiei Programului MOST in acord cu scena mondiala a Tehnologiei Informatiei si Telecomunicatiilor.


Au fost prezentate analize ale pietei europene si romanesti de telecomunicatii, subliniindu-se tendinta de stagnare a telefoniei fixe si dezvoltarea accelerata a telefoniei mobile. Dr. Nicolae Oaca a vorbit despre dezastrul privatizarii Romtelecom-ului, comparativ cu povestea de succes a operatorului bulgar de telefonie fixa, BTC, preluat de compania americana Advent.


Interesanta a fost discutia pe tema asa-numitei „curbe emotionale“ enuntata de Dr. L. Schade, vicepresedinte al T-Mobile, in timpul expunerii experientei companiei in implementarea UMTS in Germania. Cu alte cuvinte, introducerea unei noi tehnologii este primita la inceput cu mare entuziasm, dupa care exista o perioada de cadere, apoi, o stabilizare. T-Mobile a trecut prin aceasta situatie, considerata inerenta de catre reprezentantul companiei.


Mieczyslaw Muraszkiewicz, profesor la Universitatea de Tehnologie din Varsovia si vicepresedinte MOST, ne-a declarat: „Programul a fost implementat deja in Polonia, Lituania, Germania si Austria. Romania este al cincilea pas in implementarea MOST, datorita populatiei numeroase, a gradului de instruire al acesteia si a necesitatii dezvoltarii sectorului IT&C. Trebuie sa ajutam „homo mobilicus“ sa inlocuiasca “homo sovieticus”. Obiectivul nostru este sa realizam o legatura intre operatorii de domeniul telecomunicatiilor, furnizorii de content si institutiile de invatamant superior. De altfel, “most” inseamna “pod” in limbile slave. in prezent, comunicatiile conduc societatea, asigurand cresterea economica si democratizarea. Urmatorul pas este deschiderea Centrului Ungar al retelei MOST, la Budapesta”.



Parerea ta conteaza:

(0/5, 0 voturi)

Lasa un comentariu



trimite